Elektryczna maszynka do mięsa kontra ręczna – która jest lepsza?

Autor: Ola

Maszynka do mielenia to urządzenie bardzo często wykorzystywane przez panie domu. Dzięki niej można przygotować ulubione potrawy szybko i zdrowo. Rozdrobnienie kawałka mięsa trwa krótko, za to jego świeżość jest nieporównywalnie wyższa niż w przypadku zakupu hermetycznie zapakowanych produktów ze sklepu.

maszynka do mielenia mięsa

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak zbudowana jest elektryczna maszynka do mięsa?
  2. czy lepiej wybrać maszynkę do mięsa elektryczną, czy ręczną?
  3. na co zwrócić uwagę, wybierając elektryczną maszynkę do mielenia?

Z czego się składa elektryczna maszynka do mięsa?

maszynka do mielenia w kuchni

Mielenie mięsa w maszynce coraz częściej staje się standardem w wielu polskich domach. Taką dobrą praktykę należy więc tylko chwalić, bo dzięki niej przygotowywane potrawy są o wiele smaczniejsze i świeższe. Zwykle tego rodzaju sprzęty są wyposażone w sitka o wielkości od 4 do 8 mm, choć zdarzają się i takie o wielkości 2,7 mm. Ich niewielki rozmiar sprawia, że są one idealne do mielenia np. masy twarogowej na sernik, bo dzięki temu jest ona niezwykle gładka. Średnica otworów w sitku ma także duże znaczenie dla osób, które chcą, aby urządzenie spełniało także funkcję maszynki do mielenia maku czy rozdrabniarki do ziaren kawy. Co więcej, że przy użyciu tego rodzaju sprzętu można także wyciskać soki i warzywa. Wybierając dany model elektrycznej maszynki do mielenia mięsa, należy zwrócić uwagę na liczbę akcesoriów będących na wyposażeniu, bo dzięki nim można poszerzyć swoje kulinarne horyzonty, przygotowując szereg potraw z różnych stron świata. Wiele maszynek tego typu ma specjalne nakładki, dzięki którym przydadzą się także do tarcia warzyw na surówkę czy posłużą do nadziewania domowej kiełbasy. Są jednak na rynku i takie modele, które mają na wyposażeniu specjalną nasadkę do kebbe, czyli rarytasu z krajów Bliskiego Wschodu. Przykładem jest Tefal HV8 Pro. Ponadto maszynki do mielenia mięsa i warzyw są też często wyposażone w dodatkowy nożyk, którym można ciąć grubsze kawałki.

Ręczna maszynka do mielenia mięsa – czy warto ją kupić?

Maszynka do placków ziemniaczanych, serów, kawy czy orzechów – zastosowanie tych wszystkich funkcji w ramach jednego urządzenia jest teraz możliwe dzięki urządzeniom elektrycznym. Ręczne maszynki do mielenia mięsa, czyli te, których używały nasze babcie, mimo że nadal są na rynku, mają jednak ten minus, że nie da się przy ich użyciu rozdrobnić wielu produktów. Nie poradzą sobie np. z szatkowaniem surowych warzyw. Do tego produkty w nich mielone muszą cechować się miękkością, bo w przeciwnym razie trzeba włożyć dużo siły, aby je rozdrobnić. Z tego względu większość warzyw należy wcześniej ugotować, zanim przystąpi się do ich mielenia. Do tego ręczna maszynka do mięsa nie jest sprzętem odznaczającym się stabilnością. Trzeba ją przytwierdzić do blatu i dobrze zabezpieczyć, by w trakcie procesu rozdrabniania żywności nie zsunęła się. Mimo tego przy twardszych produktach, wymagających włożenia w ich zmielenie nieco siły, nie trudno o to, by straciła ona przyczepność, a tym samym kontakt z podłożem.

  • 279 zł
  • 449 zł
  • 360 zł
  • 439 zł
  • 405 zł

Maszyna do mielenia mięsa – na co zwrócić uwagę?

maszynka do mielenia Zelmer ZMM4048W

Moc takiego urządzenia jest jednym z ważniejszych parametrów, bo przekłada się na wydajność. Wiele maszynek do mielenia mięsa ma ją na poziomie 400–600 W. Zdarzają się jednak modele mogące pochwalić się jeszcze lepszymi osiągami. Przykładem jest Kenwood MG700 z solidną obudową ze szczotkowanego metalu. Ta wysokiej klasy maszynka do mielenia mięsa i robienia kiełbasy ma moc aż 2000 W. Jak zapewnia producent, dzięki temu zmielenie 3 kg mięsa jest możliwe w minutę. Jej zaletą są duże tarcze ze stali nierdzewnej o różnej grubości oczek, co pozwala rozdrabniać szereg różnych produktów. Atutem jest też blokada przed przegrzaniem. W jeszcze krótszym czasie mięso mieli Zelmer ZMM4080W. Przy użyciu tego urządzenia można rozdrobnić 2,5 kg w minutę.

Dla osób, które cenią kompaktowe rozmiary tego rodzaju urządzeń, dobrym wyborem będzie Bosch MFW3X14W. Ta maszynka do mięsa z szatkownicą ma aż 4 bębny ze stali nierdzewnej, dzięki czemu można poszatkować warzywa w wiórki, ale też utrzeć ziemniaki czy pokroić dany produkt w plastry. W wyposażeniu znajduje się też nakładka masarska. Atutem tego modelu jest na pewno praktyczny schowek.

Wybierając dobrą maszynkę do mielenia ziemniaków i mięsa, warto na pewno zwrócić uwagę na funkcję rewers. Jest ona bardzo istotna, bo pozwala usunąć ze środka urządzenia składnik, który się zablokował. Umożliwiają to obroty ślimaka w przeciwnym kierunku. Taką funkcjonalność ma np. Unold 78131 czy Black&Decker BXMM1000E.

Decydując się na dany model, warto wybrać ten z sitkiem do mielenia maku. To szczególnie przydatne w okresie świąt. Dzięki takiemu akcesorium można bowiem przygotować pyszny domowy makowiec. Tu sprawdzi się maszynka do mielenia Hendi 210864.

40% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
40% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link