Łyżka do lodów gałkowych - jak wybrać przyrząd idealny?

Autor: Sara

Akcesoria do lodów są niezbędne zarówno podczas ich produkcji, jak i serwowania. Chcąc podać gościom pięknie wyglądający deser lodowy, warto zwrócić uwagę na odpowiedni model łyżki do lodów. Sprawdź, czym kierować się wybierając gałkownicę.

Srebrna łyżka do lodów na ciemnoszarym tle, z gałkami lodów, dookoła rozsypane orzechy

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jakie są rodzaje łyżek gałkowych
  2. na jakie cechy zwracać uwagę
  3. jaki model łyżki do lodów wybrać

Łyżka łyżce nierówna

Miska z lodami z polewą czekoladową, obok leży srebrna łyżka do lodów

Desery lodowe to ulubione słodycze nie tylko dzieci, ale także wielu dorosłych. Samodzielnie wyrabiane w domu lub zakupione w sklepie - za każdym razem zachwycają smakiem. Lody są pożądane zwłaszcza w lecie - kiedy temperatury rosną, każdy ma ochotę na ochłodę. Aby smakowały gościom, warto także zadbać o apetyczną formę ich podania. Piękne, okrągłe kulki lodowe o ulubionym smaku oraz z polewą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Aby zapewnić lodom lub sorbetom odpowiedni wygląd i łatwość w nabieraniu, warto zaopatrzyć się w łyżkę do lodów gałkowych. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tych akcesoriów. Wybierając odpowiednie warto zwrócić uwagę na kilka parametrów:

  • kształt,
  • materiał wykonania,
  • mechanizm działania łyżki.

Właściwie dobrana łyżka do nabierania lodów powinna być wygodna w użytkowaniu. Kupując wybrany model należy zwrócić uwagę na jej kształt, który idzie w parze z mechanizmem do nakładania idealnych kulek lodowych.

Najprostszym modelem gałkownicy jest łyżka o specjalnym, półokrągłym kształcie, bez żadnych przycisków. Ważną rolę odgrywa materiał, z którego została wykonana - powinien być dobrany tak, aby lody nie pozostawały na łyżce. Taki model jest dużo łatwiejszy w czyszczeniu niż łyżki z bardziej skomplikowanymi mechanizmami, a ponadto często posiada wyprofilowaną, ergonomiczną rączkę, która zwiększa komfort podczas nakładania lodów do pucharków.

Inną propozycją są modele łyżek z różnymi przyciskami pozwalającymi na eleganckie uformowanie i podanie deserów. Gałkownice z prostym przyciskiem bazują na mechanizmie, który wypycha kulę lodową tak, aby nie zniszczyć jej kształtu. Chcąc zakupić profesjonalne akcesorium warto zwrócić uwagę na modele z trójkątnym zaciskiem. Ten typ charakteryzuje się solidnym wykonaniem i dużą funkcjonalnością. Gałkownice ze specjalnymi zaciskami w kształcie trójkąta można zauważyć najczęściej w lodziarniach. Modelem, który znacząco różni się od pozostałych jest łyżka-pompka przypominająca kształtem cylinder. Wbrew pozorom jest to bardzo prosty mechanizm. Aby uformować lodową kulkę, wystarczy wbić końcówkę urządzenia w zamrożony deser i przekręcić specjalny tłok. Dzięki temu masa lodowa zostanie pobrana wypełniając wnętrze cylindra. Tym samym uformowana zostanie kula lodowa w idealnym kształcie, który zachwyci wszystkich gości.

Polecane przybory kuchenne
  • 29,99 zł
  • 94,99 zł
  • 39,99 zł
  • 39,99 zł
  • 59,99 zł

Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie łyżki do lodów?

Srebrna łyżka do lodów nabierająca zamarznięte lody

Poza kształtem i mechanizmem, na którym opiera się działanie łyżki do lodów, trzeba także wziąć pod uwagę materiał, jakość jej wykonania oraz pojemność. Odpowiednie parametry umożliwią sprawne i bezproblemowe kształtowanie oraz wykładanie deserów lodowych do pucharków.

Z czego powinna być wykonana idealna łyżka do lodów gałkowych? Na rynku dostępne są gałkownice plastikowe i metalowe. Te pierwsze będą nieco mniej wytrzymałe i przy bardziej zamarzniętych lodach mogą się zwyczajnie połamać. W dodatku deser lodowy może okazać się trudny do ściągnięcia z łyżki wykonanej z plastiku.

Dużo lepszym rozwiązaniem będą łyżki metalowe. Są nieco cięższe, dzięki czemu można nimi operować pewniej, a ponadto cechują się dużo większą wytrzymałością. W większości metalowe końcówki łyżek do lodów są pokryte specjalną powłoką teflonową, która skutecznie zapobiega przywieraniu deserów lodowych do powierzchni narzędzia. Znacznie zwiększa to jego funkcjonalność i sprawia, że przy nakładaniu kulek lodowych nie trzeba będzie pomagać sobie dodatkowymi narzędziami. Gałkownice wykonane są najczęściej ze stali nierdzewnej, co zapobiega ich zbyt szybkiej eksploatacji i zapewnia funkcjonalność przez wiele lat. Ważnym atutem łyżek metalowych jest możliwość ich mycia w zmywarce.

Ważną cechą łyżek do lodów gałkowych jest także ich pojemność, która w dużej mierze jest zależna od preferencji użytkownika. Niektórzy wolą, aby w ich deserze znajdowały się duże kulki ulubionych lodów, inni zaś wręcz przeciwnie. Wielkość łyżki i średnicę kulki, jaką możemy uformować za jej pomocą, można łatwo sprawdzić przed zakupem - każdy producent zamieszcza tę informację przy swoim produkcie. Niepozornym, choć niezwykle istotnym aspektem łyżki do lodów jest ostry brzeg, który znacznie ułatwia pobieranie nawet tych mocno zamrożonych deserów.

Polecane modele łyżek do lodów

Łyżka do nakładania lodów gałkowych to proste narzędzie przydatne zwłaszcza w lecie, kiedy temperatury rosną i przychodzi ochota na chwilę relaksu i ochłody. Warto zakupić gałkownicę, która spełni wszelkie oczekiwania i będzie wygodna w użytkowaniu. Godnym polecenia modelem jest Joseph Joseph Dimple 20046. Jest to wysokiej jakości łyżka do nakładania lodów lub sorbetów. Wykonana z plastiku rączka w kolorze zielonym ma ergonomiczny kształt, natomiast cynkowa główka posiada liczne wgłębienia na całej powierzchni, co skutecznie zapobiega przywieraniu lodów. Ciekawym i innowacyjnym rozwiązaniem zastosowanym w tym modelu jest specjalny kołnierz, eliminujący kapanie roztopionych lodów. Pomimo plastikowej rączki łyżka nadaje się do mycia w zmywarkach. Model ten jest dostępny w kolorze zielonym i różowym.

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link