Kwasek cytrynowy – charakterystyka, właściwości, zastosowanie

Autor: Joanna

Kwasek cytrynowy jest znany niemal w każdym gospodarstwie domowym. Wykorzystuje się go głównie jako substytut cytryny do herbaty, jednak substancja ta ma wiele innych, przydatnych zastosowań. Kwasku cytrynowego możemy użyć, jeśli chcemy coś wyczyścić. Jest on także skutecznym środkiem odkamieniającym.

Cytryny i kwasek cytrynowy

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. czym jest kwasek cytrynowy i w jaki sposób się go produkuje
  2. jakie właściwości ma kwasek cytrynowy
  3. gdzie się stosuje kwasek cytrynowy i w jakich proporcjach należy go używać
  4. czy kwasek cytrynowy jest zdrowy i ile kosztuje

Kwasek cytrynowy – skład i budowa chemiczna

Plasterki cytryny i kwasek w miseczce

Kwasek cytrynowy jest organicznym związkiem chemicznym, oznaczonym symbolem E330. Chemicznie należy do grupy hydroksykwasów karboksylowych, zawierających 3 łańcuchy tej grupy w cząsteczce. Jego największe ilości znajdują się w cytrynach lub innych kwaśnych owocach cytrusowych. Jest obecny także w organizmach żywych, lecz w niewielkich ilościach, i bierze udział w procesie metabolizmu węglowodanów. Formą zjonizowaną kwasku cytrynowego jest cytrynian.

E330 przez bardzo długi czas był pozyskiwany naturalnymi metodami. Do tego celu wykorzystywano proces fermentacji, oparty na pożywce z cukru lub skrobi z dodatkiem bakterii kropidlaka czarnego, którego specjalnie hodowano na podłożu. W 1913 roku w Stanach Zjednoczonych naukowcy opracowali syntetyczną metodą pozyskiwania kwasku cytrynowego. Dzięki temu można go było wykorzystywać w znacznych ilościach, bez konieczności oczekiwania na zakończenie procesu fermentacji. Obecnie E330 funkcjonuje także jako monohydrat o bezwonnej krystalicznej postaci. Od tradycyjnego kwasku cytrynowego odróżnia go budowa strukturalna i zmniejszona absorpcja wody.

Właściwości kwasku cytrynowego

Kwasek cytrynowy jest znany głównie w przemyśle spożywczym, ponieważ służy jako regulator kwasowości do potraw. To także silny przeciwutleniacz. Jego postaci bezwonnej bardzo często używa się w przemyśle i wykorzystuje jako składnik preparatów myjących oraz środków czyszczących, ponieważ ma działanie m.in. wybielające. Jest także substancją przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczą.

Polecane odkamieniacze
  • 29,99 zł
  • 29,99 zł
  • 19,99 zł
  • 24,99 zł
  • 15,99 zł

Jakie zastosowanie ma kwasek cytrynowy i w jakich proporcjach należy go używać?

Miseczka z kwaskiem ctrynowym na białym tle

Kwasku cytrynowego używa się co prawda do poprawy smaku potraw, ale ma on świetne zastosowanie jako środek do czyszczenia różnego rodzaju sprzętów bądź tkanin w gospodarstwie domowym np.:

  • do odkamieniania czajników lub innych sprzętów narażonych na osadzanie się kamienia – E330 jest bardzo częstym składnikiem środków do usuwania niechcianych osadów. Tego rodzaju preparatu wcale nie trzeba kupować. Można go zrobić samodzielnie. Wystarczy jedną torebkę kwasku cytrynowego wsypać do szklanki wody i wlać do naczynia. Czajnik musi być włączony, ponieważ roztwór trzeba zagotować, a następnie odczekać około 10 minut na usunięcie kamienia. Po użyciu kwasku cytrynowego czajnik należy dokładnie wypłukać;
  • do prania białych ubrań lub firan – kwasek cytrynowy to skuteczny wzmacniacz proszku do prania, zwłaszcza do białych tkanin. Nie tylko usuwa plamy, ale także wybiela. Można go dodać, gdy chcemy, aby nasze firany zyskały biały kolor po długim pobycie w szafie. Wystarczy jedną torebkę wsypać do podajnika w pralce automatycznej;
  • do usuwania osadów – E330 bez problemu usuwa osady powstałe po kawie lub herbacie. Aby go użyć do tego celu, nie ma konieczności sporządzania roztworu. Jedną niewielką łyżeczkę kwasku należy nasypać na powierzchnię gąbki do mycia i powolnymi ruchami wyszorować naczynie;
  • do czyszczenia armatury z zacieków – do usuwania brudu z tego rodzaju sprzętów wykorzystuje się pastę z kwasku cytrynowego. Powstaje ona na skutek wymieszania jednej torebki kwasku z niewielką ilością wody;
  • do nabłyszczania sztućców i naczyń po umyciu – żeby ładnie wyglądały, trzeba je wymoczyć w roztworze dwóch łyżeczek kwasku cytrynowego i wody. Płynu można użyć także do wyczyszczenia zmywarki.

Kwaskiem cytrynowym można przedłużać świeżość owoców. Wystarczy je spryskać uprzednio sporządzonym roztworem. Niektóre osoby wykorzystują go do usuwania nieprzyjemnych zapachów lub odbarwienia skóry po obranych owocach czy warzywach. Zdarza się, że konsumenci dodają kwasek cytrynowy do basenu, ponieważ ma on właściwości bakteriobójcze. E330 używa się również w kosmetyce i do produkcji preparatów do mycia, a także w przemyśle farmaceutycznym.

Kwasek cytrynowy – szkodliwość

Konsumenci pytają często, czy kwasek cytrynowy jest zdrowy i czy można go używać nieustannie. Choć na temat jego obecności w przemyśle krąży wiele mitów, nie jest to substancja o działaniu toksycznym. Jest jednak pewne, że powinniśmy zachować umiar w jej stosowaniu. Kwasek cytrynowy może mieć wpływ na powstawanie próchnicy na zębach. Niekiedy podrażnia też oczy, jeśli dojdzie do nieplanowanego kontaktu. Nie zmienia to faktu, iż jest on najtańszym preparatem czyszczącym. Jedna torebka to koszt około złotówki.

60% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
60% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link