Domowe parzenie kawy po turecku

Autor: Joanna

Smak kawy zależy przede wszystkim od sposobu jej parzenia. Na rynku dostępnych jest wiele specjalistycznych sprzętów do przyrządzania różnych gatunków tego pobudzającego napoju. Kawa po turecku, americano, cappuccino czy latte – po nie sięgamy najczęściej.

Kawa americano w białej filiżance

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jak przygotować aromatyczną kawę po turecku
  2. jak przyrządzić inne napoje kawowe – americano, cappuccino i latte
  3. na co zwrócić uwagę podczas parzenia kawy

Kawa po turecku – energia na cały dzień

Kawa latte macchiato jest podawana w wysokiej szklance

Aby napić się smacznej kawy, nie trzeba wcale szukać szykownej kawiarni. Na rynku znajduje się wiele drobnych sprzętów AGD, które znacznie ułatwiają proces parzenia kawy, w tym młynki do mielenia ziaren i automatyczne ekspresy. Tradycyjną kawę po turecku parzy się w specjalnych, miedzianych tygielkach. Przygotowanie tego czarnego napoju nie jest skomplikowane. Parzenie kawy po turecku należy zacząć od zmielenia ciemnych ziaren kawy w młynku. Tylko dobrej jakości i świeżo zmielona kawa gwarantuje głęboki smak napoju. Jedną łyżeczkę sypkiej kawy należy wsypać do tygielka razem z jedną łyżeczką cukru. Najlepsza jest kawa po turecku z kardamonem i cynamonem. Dlatego też warto dodać te przyprawy do wspomnianego tygielka. Całość zalewa się bardzo zimną wodą i stawia na małym ogniu. Napój będzie gotowy, gdy na powierzchni naczynia pojawi się pianka. Całą czynność należy powtórzyć dwukrotnie. Kawa jest gotowa, gdy jej poziom podniesie się po raz trzeci. Zaleca się pić ją, gdy jest bardzo ciepła.

PORADA EKSPERTA

Aby zaparzyć doskonałą kawę po turecku, nie wolno mieszać kawy w tygielku. Nie należy też doprowadzać do jej zagotowania.

Polecane młynki do kawy
  • 90 zł
  • 49,99 zł
  • 379 zł
  • 249 zł
  • 89,99 zł

Inne popularne napoje kawowe – americano, cappuccino i latte

Kawę po turecku parzy się w specjalnym tygielku

Americano to jedna z najpopularniejszych kaw, które można bez problemu przygotować we własnym domu. Przyjęło się mówić, że jest przedłużeniem mocnego espresso. Najłatwiej wykonać americano w specjalnym ekspresie, np. marki Krups. Jeśli brakuje miejsca na pełnowymiarowy sprzęt, warto zainwestować w ekspres kolbowy, np. Raven.

Miłośnicy mleka z pewnością chętnie sięgają po kawę latte i cappuccino. Pierwsza serwowana jest w wysokiej szklance z charakterystyczną pianką na wierzchu, warstwą kawy pośrodku oraz mlekiem na samym dnie. Pierwszym i najważniejszym krokiem w jej przygotowaniu jest spienianie mleka: 150 ml należy wlać bezpośrednio do spieniacza, np. Melitta i poczekać na lekką jak chmurka piankę. Po przelaniu jej do wysokiej szklanki należy wolnym ruchem wlać do całości czarną kawę o pojemności espresso. Całość można posłodzić do smaku lub dodać syrop w ulubionym aromacie, np. waniliowym lub amaretto.

Równie łatwo można przygotować aromatyczne cappuccino, które ozdabia się często czekoladą, cynamonem lub kakao. Tłuste mleko (im bardziej tłuste, tym lepiej się pieni) należy podgrzać w małym garnku i spienić za pomocą spieniacza, np. Jura, a następnie wlać do kubka z około 30 ml czarnej kawy. Przyprawy można dobrać wedle uznania. Tak delikatna i pyszna kawa pozwoli się zrelaksować, zwłaszcza po długim i stresującym dniu w pracy.

Kawa po turecku i nie tylko – co wpływa na jej smak?

O jakości kawy decyduje przede wszystkim jakość ziaren. Kupując opakowanie kawy, np. Lavazza, należy zwrócić uwagę na to, do jakiego sprzętu dane ziarna są przeznaczone. Mogą nimi być: ekspres ciśnieniowy, kawiarka, tygielek, aeropress, chemex lub drip. Nie mniej ważny jest stopień palenia ziaren, ponieważ decyduje o profilu smakowym napoju. Ciemne ziarna nadają kawie znacznej goryczy, natomiast te jasne – wyczuwalny owocowy aromat. Stopień ich zmielenia także wpływa na efekt. Kawa drobno mielona jest znacznie bardziej aromatyczna.

Równie duże znaczenie ma jakość wody, jej stopień twardości, a nawet skład mineralny. Wody butelkowane zazwyczaj zawierają dużo minerałów, które negatywnie wpływają na walory smakowe kawy. Poza składem liczy się także jej temperatura. Im jest wyższa, tym ziarna szybciej oddają swój aromat. Nie oznacza to jednak, że zalewając kawę zimną wodą, nie uzyska się pysznego napoju. To tzw. cold brew, czyli kawa spożywana najczęściej latem. Zmielone ziarna leżakują w lodówce zalane zimną wodą. Uwalniają wówczas dużą ilość olejków i kofeiny. Podaje się ją z kostkami lodu.

O smaku kawy decyduje również sam sprzęt do jej parzenia. Im bardziej zaawansowany technologicznie, tym większa szansa na uzyskanie napoju, który do złudzenia przypomina w smaku te kupowane w najlepszych kawiarniach.

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów