Data publikacji: 31 lipca 2018
Autor: Joanna
ARTYKUŁ - PORADNIK

Kawa po turecku, latte, americano – poznaj najlepsze przepisy na kawę!

Poleć znajomemu Drukuj

Lubisz pić kawę w kawiarni, delektując się każdym łykiem? Ulubiony napój możesz przygotować w domu! Poznaj najlepsze przepisy na kawę americano czy mocną kawę po turecku. Wolisz delikatniejsze smaki? Podpowiadamy, jak samodzielnie przyrządzić kawę latte macchiato o idealnych warstwach.

Kawa americano w białej filiżance

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- jak przyrządzana jest kawa americano,

- jak przygotować kawę latte macchiato,

- jaki jest sposób parzenia kawy po turecku.

Kawa americano – jak zaparzyć ją w ekspresie?

Americano to czarna kawa na bazie espresso przedłużonego wrzątkiem. Aby ją przygotować, będziesz potrzebować ciśnieniowego ekspresu do kawy. Do domowych zastosowań możesz wybrać mały ekspres kolbowy, który zmieści się w Twojej kuchni – na przykład Graef Pivalla ES 702

Potrzebujesz wskazówek przy wyborze ekspresu? Przeczytaj nasz poradnik: Ekspres do kawy z młynkiem – jaki wybrać?

Jak przyrządzić kawę americano?
  1. Przygotuj świeże espresso, używając ekspresu ciśnieniowego – kolbowego lub automatycznego.
  2. Do filiżanki najpierw wlej gorącą wodę, a następnie dolej do niej espresso. Gotowe!
W ten sposób powstanie kawa americano o łagodniejszym smaku. Wolisz mocniejszy napar? Przygotuj kawę na bazie podwójnego espresso.

Idealna kawa latte – przepis

Kawa latte macchiato jest podawana w wysokiej szklanceKawa latte macchiato podawana w wysokiej szklance to pokazowy napój wielu baristów. Przyrządzona właściwie, wyróżnia się trzema warstwami kawy i mleka, a na jej powierzchni znajduje się efektowny wzór. Do przygotowania kawy latte jest potrzebny ekspres ciśnieniowy – za jego pomocą przyrządzisz espresso i spienisz mleko.
Jak przygotować idealną kawę latte macchiato?
  1. Zaparz świeże espresso.
  2. Podgrzej mleko w garnku – ma być ciepłe, ale nie tak gorące jak kawa. Dzięki temu uzyskasz perfekcyjne trzy warstwy.
  3. Spień mleko. Jeśli Twój ekspres nie ma dyszy spieniającej, możesz użyć trzepaczki, blendera lub spieniacza do mleka, np. Caso Germany Fomini.
  4. Spienione mleko wlej do szklanki, pozostawiając trochę pianki na później. Stuknij szklanką o blat – mleko rozdzieli się na piankę i płynną część.
  5. Cienkim strumieniem wlej espresso do szklanki. Na wierzch możesz nałożyć łyżeczką pozostałą część pianki.
Wolisz gotowe rozwiązania? Wśród ekspresów ciśnieniowych znajdują się też modele automatyczne, które przygotują wybrany napój za Ciebie. Jeśli chcesz cieszyć się znakomitą kawą latte bez wysiłku, dobrym wyborem będzie DeLonghi ECAM 350.55.B.

Proponowane produkty:
Graef CM 820 <%– –%>
Młynki do kawy
1 399 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Bosch TSM6A011W <%– –%>
Bosch TSM6A013B <%– –%>
Sencor SCG 2051BK <%– –%>
KitchenAid Artisan CG0702EAC <%– –%>

Kawa po turecku – sposób zaparzania

Kawa po turecku to gęsty napar, który słynie ze swojej mocy i wyrazistego smaku. Jest przygotowywana na małym ogniu. Parzy się ją z cukrem i korzennymi przyprawami w tygielku z długą rączką. Do jej podawania używa się tradycyjnie małych filiżanek – demitasse

CIEKAWOSTKA

Tradycyjnie do parzenia kawy po turecku używało się tygielków wykonanych z miedzi, tzw. dżezwy. Współcześnie wykorzystuje się także naczynia z innych metali, np. mosiądzu, aluminium i stali nierdzewnej.

Składniki na kawę po turecku:
  • zimna woda,
  • świeżo palona kawa,
  • cukier,
  • laska cynamonu lub kilka ziaren kardamonu (opcjonalnie).

Kawę po turecku parzy się w specjalnym tygielkuPrzygotowanie:

  1. Zmiel kawę bardzo drobno, używając młynka żarnowego – np. Nivona Cafe Grano 130.
  2. Wsyp kawę do tygielka w proporcjach: jedna czubata łyżeczka na jedną filiżankę naparu.
  3. Wsyp cukier w proporcjach: jedna łyżeczka cukru na dwie filiżanki naparu.
  4. Opcjonalnie możesz dodać cynamon i kardamon.
  5. Zalej wszystko bardzo zimną wodą. Odmierz tyle wody, ile naparu chcesz uzyskać plus dodatkowo pół filiżanki.
  6. Postaw tygielek na małym ogniu i obserwuj proces parzenia. Nie mieszaj kawy.
  7. Kiedy zobaczysz pianę, a powierzchnia naparu podniesie się, zdejmij naczynie z palnika. Uważaj, żeby nie zagotować kawy!
  8. Proces powtórz dwa razy.
  9. Gdy kawa podniesie się za trzecim razem, napar jest gotowy. Rozlej kawę do małych filiżanek i pij, kiedy jest gorąca.
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest
Poleć znajomemu
Drukuj

Porady dotyczące wyboru sprzętu


Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego, jak wybrać i co wybrać. Kupno pralki, telewizora czy laptopa stanie się łatwiejsze dzięki zawartym tutaj informacjom i poradom. Także porady video! Wybierz odpowiednią kategorię tematyczną i dowiedz się więcej przed dokonaniem zakupu.
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij
Ostatnio
dodane artykuły
 Waga bagażowa od jakiegoś czasu stała się podstawowym gadżetem wszystkich osób często latających samolotami.
Zobacz więcej   
 

Szeroki wybór sufitowych i ściennych uchwytów do projektora znajdziesz w ofercie RTV EURO AGD.


Zobacz więcej   
 Nowoczesne watomierze znajdziesz w ofercie RTV EURO AGD.
Zobacz więcej   

Znajdź nas