Jaki zlewozmywak wybrać do kuchni – poradnik

Autor: Kuba

Jaki zlew do kuchni? Jest wiele zmiennych, wiele pytań, na które trzeba odpowiedzieć przed podjęciem decyzji… Od rozłożenia i wielkości tego pomieszczenia, przez rodzaj blatu, po sprawy estetyki, no i zasobności portfela. Nasz poradnik podpowie, jaki zlewozmywak wybrać do kuchni: na co zwracać uwagę i jakie są możliwości. 

Skoro już ustaliłeś, gdzie w mieszkaniu chcesz mieć kuchnię – jak dużą i na którą stronę świata… Jeśli wiesz, czy jest indywidualnym pomieszczeniem, czy oddzielasz ją od jadalni tylko blatem lub wyspą, czy ma kształt litery L, litery U czy będzie realizacją jeszcze innego konceptu….

 

Jaki zlew do kuchni – prace koncepcyjne

…Na tym dość wczesnym etapie projektowania – poza rozmieszczeniem różnorakich szafek i dużych sprzętów AGD – wybierasz także kształt i rodzaj blatu oraz szerokość szafki pod zlew. No i wreszcie wybierasz sam zlew, integralną część tego zespołu elementów. Blat, szafka, zlew z baterią i okolicami – to układ ściśle sprzężony! Mała sugestia dotycząca koncepcyjnej pracy na szkicach – jeśli to możliwe, nie montuj zlewu zbyt blisko płyty kuchenki, aby na nią nie chlapać, ani zbyt blisko ściany bocznej, bo to nic wygodnego.

Dochodzimy do konkretów! Jaki zlewozmywak wybrać do kuchni? Przyjrzyjmy się poszczególnym cechom, te parametry możesz wybierać za pomocą tzw. filtrów znajdujących się na stronie kategorii produktowej w naszym sklepie. Kolejność etapów jest uzależniona od konkretnej kuchni, tzn. często już na początku znasz materiał oraz sposób montażu – bo wynikają ze specyfiku blatu – a dopiero później myślisz o formacie i rozmiarach zlewu. A czasem gabaryty kuchni narzucają od razu wielkość, za to zostaje ci manewrowość na innych polach. Oczywiście, w obu sytuacjach najważniejszą kalkulacją może być ta finansowa…
Polecane zlewozmywaki
  • 179,29 zł
  • 739 zł
  • 719 zł
  • 519 zł
  • 629 zł

Jaki zlew do kuchni – kształt

Prosta sprawa – albo sprawa okrągła... Jaki zlew do kuchni? Zdecydowanie najczęściej instalowany jest prostokątny, 80% modeli w naszym sklepie jest tego kształtu. To naturalne – prostokątne są nie tylko blaty, ale i blachy. Te blachy i inne tace do pieczenia w piekarniku, które trzeba czasem jakoś umyć. Tace mają wymiary ok. 45 na 35 cm i „na styk” mieszczą się w komorze standardowego prostokątnego zlewozmywaka.

Jaki zlewozmywak wybrać do kuchni kompaktowej w kawalerce, gdzie liczy się każdy centymetr? Niekiedy stosowane są zlewy symetryczne – kwadratowe lub okrągłe – o nieco krótszym boku (średnicy) albo nawet malutkie „prostokątne pionowe”. Dostępne są jeszcze trapezowe zlewozmywaki narożne (w różnych kombinacjach) i modele owalne (czyli okrągłe komory plus ociekacze).

Są też zmywaki wyeksponowane, z rozbudowanym w dół frontem – „fartuchem” (lub „kołnierzem”), który podczas pracy dotykasz brzuchem. Takie duże modele to ozdoby dużej kuchni, montowane pośrodku blatu, wyraźnie zaznaczające swoją obecność! Ten styl nazywa się rustykalnym (farmhouse).

Jaki zlewozmywak wybrać do kuchni – liczba i trzy wymiary komór

Przed „erą zmywarek” popularne były potężne zlewozmywaki dwukomorowe – ta druga komora zazwyczaj służyła do suszenia naczyń. Takie żeliwne modele rządziły w PRL-u, krany wystawały ze ściany. Trend – już w stali i z nowocześniejszymi bateriami – utrzymywał się w latach 90… Obecnie zdecydowanie najchętniej kupowana jest jedna komora, z ociekaczem z boku – to trzy czwarte modeli w naszym sklepie. Większość brudnych naczyń i tak ląduje w zmywarce, szkoda przestrzeni roboczej blatu i szkoda przestrzeni podblatowej, którą można przeznaczyć na kolejną szafkę! 

Jaki zlewozmywak wybrać do kuchni? Na rynku znajdziesz też modele zwane 1,5- i  2,5-komorowymi. Te „połówki” to węższe komory, najczęściej służą myciu warzyw i owoców albo kubków z fusami. Obecność komory „połowicznej” oznacza zazwyczaj mniejszą komorę główną, to niezbyt rozpowszechnione rozwiązanie.

Zlew jednokomorowy nie znaczy „mały”, to najczęściej trzydzieści kilka na czterdzieści kilka centymetrów komory plus przestrzeń z lewej lub prawej strony (albo z obu stron) – na ociekacz, czasem na baterię czy dozownik płynu, pokrętło korka albo włącznik młynka. Ta powierzchnia „wokół” może być dwukrotnie większa od komory, całkowita szerokość zlewozmywaka jednokomorowego dochodzi do metra! Standardowa komora mieści się w szafce 50 cm, ale 60 cm daje przestrzeń „hydrauliczną” potrzebną przy wszystkich robotach naprawczych i podłączeniowych, oznacza także więcej miejsca na kosze na śmieci – możliwość stosowania pojemników sortowników.

Jest jeszcze trzeci wymiar, o którym mówi się zbyt rzadko. Jaki zlew do kuchni? Nasza podpowiedź: głęboki. Zlewy głębokie (30 zamiast zwyczajowych 15-20 cm) to nie tylko większa powierzchnia robocza wertykalnie, ale i możliwość szybkiego porzucenia paru brudnych talerzy, tak by ich nie zauważyli zwiedzający kuchnię goście… Pamiętaj, że montaż zlewu to też montaż syfonu. Najprawdopodobniej będzie w komplecie. I najprawdopodobniej będzie to syfon płaski (ang. space saver) – jego konstrukcja „pozioma” (dopiero pod ścianą wygina się w „U”), sprawia, że zyskujesz mnóstwo miejsca pod zlewem.

Jaki zlew do kuchni – otwory, bateria i akcesoria

Skoro zlew, to kran, czyli bateria. O dziwo nie zawsze jest w komplecie. A nawet nie zawsze jest wywiercony otwór! Najczęściej pozbawione baterii czy otworów są zlewozmywaki stalowe – bo w nich też najłatwiej w dogodnych miejscach samodzielnie otwory wywiercić. Wiele modeli jest dwustronnych – można je przekręcać. Lokalizację baterii przemyśl na etapie szkicu. Umiejscowienie z boku to niekiedy konieczność, np. jeśli zlewozmywak ma się znajdować bezpośrednio przed otwieranym do środka oknem.

Już wiesz, ile masz powierzchni do wykorzystania? Wykorzystaj ją z głową. Zlewozmywak czasem ma nie tylko ociekacz (z odpływem lub bez), ale i akcesoria w komplecie: deskę lub zwijaną metalową matę na komorę – przesuwane są po tej powierzchni niczym po szynach. To płaszczyzna, na której możesz odkładać np. gorące naczynia (ważne w wypadku wrażliwych zlewów granitowych) albo kroić produkty spożywcze. 

Czasem o tym, jaki zlewozmywak wybrać do kuchni, decyduje właśnie wyposażenie dodatkowe. Dozownik, automatyczny korek – sprawdź dokładnie, co kupujesz. Prawdopodobnie nie będzie młynka – ten nabędziesz osobno. Tu powraca temat otworów. Dodatkowe otwory w obudowie – często są po dwa – wykorzystasz na pokrętło korka, na guzik młynka, na dozownik płynu. Jeśli nie ma otworów – jak wspomnieliśmy częsta sytuacja w zlewach stalowych – wywierci je montażysta. W przepadku zlewów kamiennych to koszt nawet kilkuset złotych.

Jaki zlewozmywak wybrać do kuchni – sposób mocowania (a kwestia blatu)

Z jednej strony materiał i sposób mocowania to decyzje najważniejsze, bo determinują sposób korzystania ze zlewu i jego późniejszej konserwacji. O tym, czy będzie widać zacieki, czy będziesz mógł wrzucać gorącą patelnię, czy coś nie zacznie przeciekać... Z drugiej strony po uprzednim wyborze blatu (ze sklejki lub drewna) opcje będą ograniczone. Jaki zlew do kuchni? Zacznijmy od kwestii montażu. 

1. Najpopularniejsze są proste w montażu zlewozmywaki „wbudowywane”, zwane też „wpuszczanymi” w podbudowę, czyli otwór blatu. To modele wykonane z przeróżnych materiałów i pasują do blatu każdego rodzaju. Zlew zaczepia się na swojej krawędzi wystającej minimalnie poza komorę. Dokręcany jest zaczepem, doszczelniany silikonem. Zlewozmywak będzie nieco wystawał ponad jego krawędź, co oznacza konieczność czyszczenia, a w przyszłości ewentualność rozszczelnienia.

2. Znacznie trudniejszy do przeprowadzenia jest montaż na równi z blatem (zlicowany, ang. flush mount), wymagający a) zlewozmywaka ze specjalną krawędzią, b) blatu niechłonącego wody, czyli nie ze sklejki, nie z drewna – odpowiednie materiały to granit, marmur, beton, tworzywa sztuczne, konglomerat, c) frezowania szczeliny na podparcie. Jaki zlewozmywak wybrać do kuchni w takim wypadku? Pasujące modele są adekwatnie oznaczone. Ze względu na specyfikę mocowania precyzyjnie ciętej, wąziutkiej krawędzi, takie zlewy wykonane są z granitu (albo tektonit – granit z plexiglasem), kompozytu (np. fraceram – włókna szklane plus żywica) oraz – oczywiście – najbardziej uniwersalnej stali szlachetnej. Dokładne spasowanie nie tylko świetnie wygląda, ale i ułatwia czyszczenie przestrzeni wokół.

3. Jeśli masz blat niechłonący, możesz zastosować zlew „podwieszany”, oznaczany też jako „do podbudowy”. W ten sposób pozbywasz się rantów, w których gromadzą się wilgoć i zabrudzenia. To rozwiązanie bardziej pracochłonne – zlew jest przykręcany i przyklejany od spodu – ale świetnie wygląda, i jednym ruchem zgarniesz okruszki. Takie zlewy wykonane są z ceramiki, granitu, tektonitu albo – oczywiście – stali.

Jaki zlewozmywak wybrać do kuchni – materiał wykonania

1. Stal szlachetna

Zlewy stalowe są zdecydowanie najpopularniejsze, bo stal jest nierdzewna, jest antybakteryjna, nie widać na niej zabrudzeń i… jest tania. Owszem, rysuje się i z czasem matowieje. Ale da się nad nią popracować metodami szlifierskimi. Zlewy ze stali nierdzewnej nadają się do każdego rodzaju montażu. Jaki zlewozmywak wybrać do kuchni? Najprawdopodobniej – stalowy!

2.Granit (kompozyt)

Konglomerat (kompozyt) granitowy to mieszanka zmielonego kamienia (80%) i akrylu (żywicy). W sklepie mamy wiele rodzajów tego rozwiązania! Plusy: szeroka paleta kolorów (dzięki żywicy), eleganckie wykończenie matowe. Kamień zapewnia odporność na zarysowania, jednak z powodu akrylu nie powinieneś stosować „twardej” chemii, tylko preparaty na bazie sody. Unikaj też wkładania gorących naczyń. Powierzchnia takiego zlewozmywaka jest porowata, przez co łatwiej zbiera brud – widoczne jest to na jasnym blacie. Ważna jest też jakość mieszanki – warto dopłacić za lepszą. Dobrze wygląda pokrycie tzw. miką metaliczną, dzięki której zabrudzenia są mniej widoczne

3. Ceramika

Zlew ceramiczny to nie tylko możliwość wyboru koloru, ale i odporność na gorące naczynia oraz mocne chemikalia. Jaki zlew do kuchni? Ceramiczny przez długi czas pozostanie czysty i lśniący! Jest jednak dwukrotnie droższy od granitowego. To nie jest delikatna ceramika umywalkowa – wypalana w bardzo wysokiej temperaturze, raczej się nie rozpadnie. Co nie oznacza, że się nie ukruszy, jeśli upadnie ci ciężkie naczynie...
60% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
60% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link