Blender z funkcją krojenia w kostkę – jakie cechy powinien mieć? Czy jest potrzebny w kuchni?

Autor: Zosia

Blender z funkcją krojenia w kostkę okaże się niezwykle pomocny w każdej kuchni. Bogatsze wyposażenie sprawi, że w przyszłości nie będziemy musieli dokupywać kolejnych sprzętów. Idealna kostka z warzyw czy owoców zaprezentuje się pięknie w każdym daniu.

Szef kuchni korzysta z blendera do krojenia

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. czy blender z funkcją krojenia w kostkę jest potrzebny w kuchni
  2. na co zwrócić uwagę przed zakupem blendera z funkcją krojenia w kostkę

Blender z funkcją krojenia w kostkę

Czerwona cebula pokrojona w kostkę

Blender to niezwykle pomocne urządzenie kuchenne. Pierwsze modele służyły wyłącznie do miksowania lub mieszania. Najczęściej używano ich do przyrządzania koktajli z owoców, warzyw czy alkoholu. Obecnie producenci prześcigają się w coraz to nowszych dodatkowych funkcjach tego urządzenia. Na rynku znaleźć można np. blendery do krojenia w kostkę. W RTV EURO AGD taki sprzęt oferują m.in. marki Bosch i MPM. Przed jego zakupem warto dobrze się zastanowić, różnice w cenach i właściwościach są bowiem spore. Jeśli określi się swoje potrzeby i weźmie pod uwagę najważniejsze cechy sprzętu, wybór nie będzie trudny.

Dlaczego warto go mieć?

Blender z funkcją krojenia w kostkę doceni niejeden amator gotowania. Urządzenie znacznie przyśpieszy i ułatwi przygotowanie wielu posiłków. Dzięki niemu w równą kostkę pokroi się niemal każde warzywo i owoc. Z funkcji tej można skorzystać, przyrządzając surówki, przystawki, zupy i wiele innych dań. Idealnie pokrojone kawałki będą bardzo dobrze wyglądały w owocowych deserach lub warzywnych sałatkach.

Co powinien mieć taki blender?

Dobrze, jeśli blender, zdolny do krojenia w kostkę, wyposażony jest w tryb pracy pulsacyjnej. Wówczas pracuje tylko wtedy, gdy użytkownik naciska dany przycisk lub pokrętło. Rozwiązanie to jest bardzo przydatne w przypadku pracy z produktami, które wymagają stopniowego rozdrabniania albo są bardzo twarde i nie da się ich rozdrobnić w systemie pracy ciągłej.

Bardzo ważne, aby sprzęt miał dużą możliwość regulacji obrotów. Pozwoli to na dopasowanie prędkości jego pracy do rodzaju żywności. Im będzie miał więcej poziomów pracy, tym lepiej. Dla przykładu wolniejszych obrotów używa się w przypadku delikatnych surowców, szybsze przydają się zaś do twardszych, m.in. do marchewki, pietruszki, buraków. Niektóre modele wyposażone są w funkcję turbo. Pozwala ona na krótkotrwałe zwiększenie obrotów. Znaleźć ją można m.in. w MPM MRK-05.

Polecane blendery
  • 102,69 zł
  • 119,99 zł
  • 169,99 zł
  • 1 249 zł
  • 559 zł

Moc silnika i czas pracy

Miska z pokrojoną w kostkę czerwoną papryką

Wyższa moc silnika gwarantuje dłuższą pracę urządzenia bez zwalniania. Blender o mniejszej mocy może się szybko zagrzać, a nawet spalić. Silnikowi o dużej mocy niestraszne są nawet najcięższe kulinarne zadania. Lepiej poradzi sobie z większą ilością składników, również twardych. Szybkie i doskonałe przetwarzanie żywności zapewnia silnik o mocy 800 W, jaki znajduje się w modelu Bosch MaxoMixx MSM881X1.

Czas pracy w jednym cyklu jest bardzo ważną cechą, wpływającą na komfort i czas używania sprzętu. Doceni się ją, zwłaszcza gdy ma się w planach przygotowanie kilku potraw wymagających krojenia w kostkę czy użycia jeszcze innych funkcji. Nierzadko informacje na ten temat podane są w instrukcji obsługi urządzenia. Jeśli nie znajdzie się ich przy ofercie sprzedażowej produktu, najlepiej zasięgnąć porady u sprzedawcy, sprawdzić opinie użytkowników lub skontaktować się z producentem.

Sposób mycia blendera

Osobom ceniącym czystość w sposób szczególny przypadną do gustu blendery, których akcesoria bez obaw będzie można myć w zmywarce. Dzięki temu bez nakładu pracy zadba się o nienaganną ich czystość. Szybciej posprząta się po skończonej pracy i będzie się mieć więcej czasu na delektowanie się przygotowanym daniem. Łatwo myje się je też pod bieżącą wodą.

Rodzaj nakładek i wielkość pojemnika

Decydując się na zakup blendera z funkcją krojenia w kostkę, należy dokładnie przeanalizować dołączone do zestawu nakładki. Dobrze, jeśli jest ich kilka o różnych wielkościach, co pozwala uzyskać kostkę rozmaitych rozmiarów. Najczęściej spotyka się nakładki o oczkach 8/8 mm czy 11/11 mm. Bardzo ważną kwestią jest materiał, z jakiego zostały wykonane. Najczęściej używa się do tego stali nierdzewnej. Jest wytrzymała, odporna na urazy mechaniczne, np. obicia, stępienie. Nie traci koloru, nie ma ryzyka jej zabarwienia i nie wydziela żadnego zapachu. Obok nakładek krojących ważny jest pojemnik, do którego będzie wpadała pokrojona żywność. W przypadku pojemności zasada jest bardzo prosta – im większa, tym lepiej. Dzięki temu więcej składników się zmieści jednocześnie. Wielokrotne opróżnianie małego pojemnika jest kłopotliwe i czasochłonne. Warto w tym miejscu wspomnieć o uchwycie blendera. Ważne, by był wygodny i bezpieczny, o ergonomicznym kształcie, dopasowanym do dłoni. Najlepiej, by wykończono go antypoślizgowym materiałem. Taka powłoka uprzyjemnia i usprawnia korzystanie z urządzenia przy wszelkich pracach. Poszczycić się nią może m.in. Bosch MaxoMixx MS8CM61X1.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów