Blender do tarcia ziemniaków – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Autor: Agnieszka

Blender do tarcia ziemniaków powinien mieć dużą moc. Dzięki niej urządzenie swobodnie poradzi sobie nie tylko z twardymi warzywami czy orzechami, ale też z miksowaniem ciast o gęstej konsystencji. Zależnie od wielkości porcji i częstotliwości użytkowania sprzętu, do wyboru mamy blender z funkcją tarcia ziemniaków ręczny i kielichowy.

Kobieta obiera ziemniaki i wkłada je do blendera

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jaki blender do tarcia ziemniaków wybrać: ręczny czy kielichowy
  2. jaką moc powinien mieć blender do tarcia ziemniaków
  3. jakie jest wyposażenie blenderów
  4. jakie dodatkowe funkcje może mieć blender

Blender do tarcia ziemniaków – ręczny czy kielichowy?

Tarte ziemniaki w blenderze

Blender to urządzenie funkcjonalne i wielofunkcyjne. Przy jego pomocy możemy przygotować różnorodne: ciasta, sałatki, drinki, kremowe zupy, puree, placki warzywne, surówki, musy, koktajle oraz wiele innych posiłków i napojów. W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje blenderów – ręczne i kielichowe. Pierwsze są lżejsze i łatwo się nimi operuje w trakcie użytkowania. Mają mniejsze gabaryty i są prostsze w użytkowaniu. Blender ręczny ma mniejszą moc i nie sprawdzi się podczas długotrwałej pracy. Taki model będzie przydatny np. podczas przygotowywania niewielkich porcji zupek, obiadów i przecierów dla niemowląt.

Drugie są większe, mają specjalny kielich, do którego wrzuca się owoce, warzywa i inne produkty przeznaczone do rozdrabniania. Ten typ blendera sprawdzi się podczas przyrządzania dużych porcji posiłków i koktajli. Są mocniejsze niż blendery ręczne, dzięki czemu swobodnie zetrzemy w nich duże porcje ziemniaków i innych warzyw. Niektóre modele blenderów mogą mieć moc ponad 2000 W i pojemnik o pojemności 2 l, np. Sage The Super Q SBL920.

Blender z funkcją tarcia ziemniaków – jaką powinien mieć moc?

Blender, który ma nam służyć jako urządzenie do tarcia surowych ziemniaków, powinien mieć dużą moc. Dzięki temu poradzi sobie z twardymi produktami i będzie mógł pracować przez dłuższy czas. Do mocnych urządzeń należą blendery kielichowe o sile od 1200 W. Problemu nie będą stanowić dla nich nie tylko warzywa czy orzechy, ale też mieszanie ciast i mas o gęstej konsystencji. W kategorii blenderów ręcznych na uwagę zasługują modele o mocy ponad 700 W, np. Braun Multiquick 9 MQ9087 Gourmet.

CZY WIESZ, ŻE...

Na rynku znajdziemy ręczne blendery bezprzewodowe. Rozwiązanie to umożliwia korzystanie z urządzenia w dowolnym miejscu. Mają one wbudowany akumulator, przez co są cięższe i większe w porównaniu z tymi zasilanymi sieciowo.

Polecane blendery
  • 289 zł
  • 359 zł
  • 1 449 zł
  • 359 zł
  • 119,99 zł

Noże, obudowa i dodatkowe wyposażenie blenderów do warzyw

Kobieta z dzieckiem na ręku wkłada ziemniaki do blendera

Blender z funkcją tarcia ziemniaków i innych twardych produktów powinien mieć ostre i wytrzymałe noże, które będą efektywnie siekać i rozdrabniać. Urządzenia te najczęściej spotkamy w wersji z jednym nożem, jednak niektóre modele są wyposażone w dwa ostrza, co przyspiesza proces przygotowania posiłku. Na rynku znajdziemy też specjalne blendery, które mają noże siekające w pionie i poziomie jednocześnie.

Podczas zakupu warto zwrócić uwagę na materiał, z jakiego wykonano obudowę urządzenia. Najczęściej będzie to blender w plastikowej osłonie, która jest lżejsza, ale mniej odporna na uszkodzenia. Z czasem plastik może się odbarwiać, a niektóre plamy z sosów będą trudne lub niemożliwe do usunięcia. Trwalsza jest osłona wykonana z metalu. Sprawia ona, że urządzenie jest cięższe, ale pozwala także na swobodne miksowanie gorących zup i sosów. Jest łatwiejsza w czyszczeniu i bardziej estetyczna.

Większość dostępnych na rynku blenderów ma specjalne końcówki, które pozwalają na zwiększenie funkcjonalności urządzenia. Należą do nich m.in.: szatkownica (tnie produkty na cienkie plasterki, rozdrabnia bakalie), moduł malaksera (sieka składniki do sałatek, zup i placków warzywnych) i trzepaczka (element niezbędny do ubijania mas i kremów).

Wygodne funkcje w blenderach do ziemniaków i innych produktów

Nowoczesne blendery to nie tylko urządzenia do mielenia, mieszania i rozdrabniania produktów. Niektóre z nich, m.in. Braun Multiquick 7 MQ745 Aperitif, mają też opcję rozdrabniania kostek lodu. Wygodnym rozwiązaniem jest wybór sprzętu, który posiada regulację prędkości pracy w rączce. Ma on najczęściej postać wygodnego przycisku umożliwiającego zwiększanie lub zmniejszanie obrotów silnika. Blendery kielichowe mogą również oferować opcję gotowania. Pozwala na to płyta grzewcza, która jest umieszczona pod naczyniem zbiorczym. W takich blenderach wystarczy ustawić temperaturę i poczekać aż przygotowane wcześniej produkty zaczną się gotować. Ciekawą propozycją jest także sprzęt z trybem pulsacyjnym, obecnym np. w modelu MPM MBL-26. Funkcja ta pozwala na dokładne wymieszanie składników poprzez zmienne przyspieszanie i spowalnianie tempa pracy ostrzy. Wygodną opcją jest ponadto funkcja turbo, umożliwiająca chwilowe zwiększenie obrotów silnika. Ma ją np. blender Philips Zoodler HR2657/90.

60% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
60% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów