Obieraczka do warzyw i owoców – jaką kupić?

Autor: Joanna

Obieraczka do warzyw i owoców pozwala rozprawić się z najtrudniejszymi do obrania produktami. Nie służy ona jedynie do obierania ziemniaków i marchewki. Z pomocą nowoczesnych gadżetów szybko i sprawnie można obrać m.in. cytrusy lub pomidory. Niektóre modele nie tylko usuwają skórę, ale i wycinają nasiona.

Obieraczka do warzyw z zielonym uchwytem

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. dlaczego obieraczka jest niezastąpiona w kuchni;
  2. do obierania jakich owoców przydaje się obieraczka;
  3. na co zwracać uwagę przy jej wyborze;
  4. czym wyróżnia się obieraczka do ziemniaków.

Obieraczka do warzyw – niezastąpiona w kuchni

Obieranie dyni z pomocą obieraczki

Obieraczka do warzyw to akcesorium, które jest w kuchni po prostu niezastąpione. Szczególnie w przypadku wstępnej obróbki warzyw, której nie sposób uniknąć (Fiskars Essential 1023824). Obieraczka jest znacznie bardziej poręczna od noża (lub nożyka do warzyw), łatwiej z jej pomocą usunąć skórkę, a ryzyko skaleczenia jest prawie żadne. Korzystanie z noży natomiast wymaga większej uwagi, bo o uraz i przecięcie skóry wcale nietrudno. Ponadto obieranie warzyw nożem jest bardziej wymagające, zajmuje więcej czasu, trzeba w nie włożyć więcej siły. Jeśli chodzi o obieraczkę do warzyw, to niejednokrotnie można odnieść wrażenie, że właściwie sama obiera ona warzywa.

Nie tylko do warzyw – obieraczka do owoców

Obieraczki do warzyw są bardzo popularne, ale nie można zapominać, że nie służą one jedynie do obierania marchewki czy pietruszki. Równie dobrze sprawdzają się przy obieraniu owoców. W przypadku jabłek nie tylko pomogą pozbyć się skórki, lecz także wyciąć nasiona i pokroić owoc w cienkie plastry. Podobnie jest z owocami cytrusowymi. Nikt chyba nie lubi obierać pomarańczy lub mandarynek, przede wszystkim ze względu na przebarwienia, które owoce te pozostawiają na paznokciach. Dzięki dobrej obieraczce problem ten zupełnie znika, a obraną dokładnie skórkę można kandyzować lub wykorzystać jako dodatek do różnego typu deserów (WMF Obieraczka XL do warzyw i owoców Profi Plus).

Polecane przybory kuchenne
  • 69,99 zł
  • 449 zł
  • 649 zł
  • 549 zł
  • 19,99 zł

Typy obieraczek do warzyw i owoców

Obieranie marchewki z pomocą obieraczki

Obieraczki do warzyw i owoców najczęściej występują w formie specjalnego nożyka. Ostrze delikatnie nacina owoc, a płaski uchwyt pozwala błyskawicznie i bez problemu ściągnąć skórkę. Sprawia to również, że warzywa i owoce obiera się bardzo cienko, nie pozbawiając ich cennych wartości odżywczych i witamin, które często kryją się właśnie tuż pod skórką.

W kwestii indywidualnych preferencji pozostaje, czy obieraczka ma być prosta (Joseph Joseph 10108) czy poprzeczna (Joseph Joseph 10107). Będą też tacy, którzy mimo wszystko wybiorą nóż. W każdym z tych trzech wypadków najważniejszym elementem jest oczywiście ostrze. Nie ma bowiem ostrza uniwersalnego, które równie dobrze spiszą się w obieraniu twardych bulw i pozbawianiu skórki miękkich i delikatnych owoców. W przypadku miękkich produktów warto wyposażyć się w obieraczkę do warzyw z ząbkami (WMF Obieraczka z ząbkami Profi Plus). Sprawdzi się ona w największym stopniu w przypadku pomidorów. Z jej pomocą ściągnięcie skórki można wykonać jednym ruchem. Obieraczki do ziemniaków i innych bulw powinny z kolei mieć wyjątkowo ostre ostrza. Najlepiej, jeśli będą one ze stali nierdzewnej. Tego typu akcesoria znajdą zastosowanie zresztą nie tylko jako obieraczki do warzyw, ale i owoców, takich jak brzoskwinie czy kiwi.

Wybierając obieraczkę do warzyw, powinniśmy zwrócić uwagę na jej jakość. Droższe obieraczki mogą wydawać się zbędnym wydatkiem. Ale bardzo często okazuje się, że dzięki wysokiej jakości materiałów, z jakich są wykonane i stosowanych zabezpieczeń, chroniących przed skaleczeniem, są idealnym akcesorium do kuchni. Kluczowy jest przede wszystkim materiał, z którego wykonano ostrze. Obieraczki mają duży kontakt z wodą, regularnie się je płucze i myje. Dlatego najlepszym wyborem są obieraczki do warzyw i owoców ze stali nierdzewnej, która nie rdzewieje. Ważna ponadto są: jakość wykonania obieraczki, ergonomia uchwytu i sposób połączenia go z ostrzem.

Ziemniaki a obieraczka do warzyw

Obieraczka do warzyw to podręczne akcesorium, które nie zajmuje wiele miejsca. Jednym z podstawowych warzyw, jakie obiera się za jej pomocą, są ziemniaki, tak popularne w polskiej kuchni. Ponieważ warzywo to obiera się w naprawdę dużych czasami ilościach, powstał osobny typ obieraczki, dedykowany jedynie tego typu bulwom. Są to rozbudowane urządzenia, zarówno do użytku domowego, jak i prywatnego, do których wrzuca się ziemniaki, włącza się sprzęt, a po odpowiednim czasie wyjmuje obrane i czyste. Jest to rozwiązanie szczególnie cenne w przypadku żywienia zbiorowego. Idealnie sprawdzi się też w rodzinach wielodzietnych. Urządzenia gastronomiczne to poważne sprzęty, wielkością porównywalne ze sporym kotłem lub kuchenką. Dzięki nim można jednak obrać jednorazowo nawet kilkanaście kilogramów ziemniaków.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów