Trzepaczka do piany – wybieramy model do swoich potrzeb

Autor: Zosia

Trzepaczka do ubijania piany przyda się każdej osobie, która lubi pracować w kuchni i przygotowywać potrawy. Dzięki niej zrobimy puszystego omleta, a także ubijemy białka na ciasto. Czym kierować się przy wyborze odpowiedniego modelu?

Metalowa trzepaczka na białym tle.

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jaka trzepaczka do ubijania piany będzie najlepsza
  2. na jakie trzepaczki ręczne warto zwrócić uwagę
  3. jakie są polecane modele trzepaczek elektrycznych

Jaka trzepaczka do ubijania piany będzie najlepsza?

Meżczyzna z trzepaczką do piany w ręku znajdujący się w kuchni, udający że śpiewa.

Trzepaczki do piany zwane są często ubijakami. To standardowe urządzenia będące na wyposażeniu praktycznie każdej kuchni, zarówno tej profesjonalnej, jak i domowej. Trzepaczka może być wykorzystana w wielu czynnościach. Jest idealna przy przygotowywaniu ciast do pieczenia. W tym przypadku idealna będzie trzepaczka do białek, pozwalająca ubić je na sztywno. Sprawdzi się także jako przedmiot do mieszania sosów. Do wyboru mamy dwa rodzaje trzepaczek. Pierwsze z nich to trzepaczki ręczne, wykorzystywane do prostych kuchennych czynności. Są szybkie, wygodne w użyciu i niezastąpione w sytuacji, kiedy nie możemy skorzystać z prądu. Wówczas dzięki sile i technice, z zachowaniem odpowiedniej dozy cierpliwości, taką trzepaczką możemy mieszać składniki na placek, ubijać śmietanę lub mieszać sos. Drugim rodzajem jest elektryczna trzepaczka kuchenna. Wymaga ona zasilania sieciowego i pozwala szybciej wykonać zamierzone prace, np. ubić białko, śmietanę czy mleko. Dzięki temu w krótszym czasie wykonamy poszczególne etapy przygotowywania potraw i tym samym sprawniej pójdzie przygotowanie konkretnego dania.

Trzepaczki elektryczne stosowane są głównie w pieczeniu różnego rodzaju ciast zarówno w cukierniach, jak i domowych kuchniach. Wybierając model trzepaczki do ubijania piany pod swoje potrzeby, musimy wziąć pod uwagę kilka rzeczy. Niektóre osoby uważają, że ubijanie piany czy białka ręczną trzepaczką, mimo iż zdecydowanie wolniejsze, podnosi walor smakowy przygotowywanego dania, np. ciasta. Warto jednak przekonać się o tym samemu. Na pewno w tym procesie ważną rolę odgrywa jakość produktów, w tym przypadku jajek. Ręczne trzepaczki są również dużo tańsze, więc jeśli naszym kryterium będzie cena, wtedy bez dwóch zdań postawimy na model manualny. Elektryczne ubijaki są dużo droższe, ale pozwolą nam zaoszczędzić czas spędzony w kuchni na przygotowaniu potraw.

Polecane miksery ręczne
  • 317 zł
  • 329 zł
  • 489 zł
  • 279 zł
  • 499 zł

Rodzaje trzepaczek ręcznych – na który się zdecydować?

Trzepaczka i miseczka na białym tle.

Dla osób lubiących tradycyjny sposób przygotowywania ciast lub dla tych, którzy bardzo rzadko wykorzystują w kuchni ubijak, wybór ręcznej trzepaczki do białek i piany będzie oczywisty. To rozwiązanie budżetowe. Mamy do wyboru trzy podstawowe typy takiej trzepaczki. Pierwszym rodzajem jest trzepaczka klasyczna z końcówką w kształcie żarówki lub, jak kto woli, gruszki. Może być pusta wewnątrz albo posiadać w środku niewielką kulę, której zadaniem jest poprawienie jakości prac wykonywanych trzepaczką. Drugi rodzaj to trzepaczka w kształcie spirali. To znakomita trzepaczka do piany i białek. Posłuży nie tylko do przygotowania masy na ciasto, ale sprawdzi się także do mieszania sosów lub dipów o jednolitej konsystencji. Ostatnim modelem jest trzepaczka w kształcie sprężyny – idealna, jeśli nie dysponujemy dużym naczyniem, w którym ubijamy pianę.

Oprócz tych trzech podstawowych rodzajów ubijaków, mamy do wyboru dedykowane przybory kuchenne pod konkretny produkt, np. trzepaczki przypominające wiatrak, którymi ubijamy całe jajka. Sprawdza się to, jeśli zależy nam na szybkim przygotowaniu np. omletu. Możemy skorzystać także z trzepaczki z drutami zakończonymi małymi kuleczkami. Nadadzą one puszystości ubijanej masie, dlatego też często stosuje się je np. do sosów. Zwróćmy uwagę, z jakiego materiału została wykonana trzepaczka. Najczęściej spotykanymi modelami są te zrobione ze stali nierdzewnej. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne i można nimi pracować w kuchni przez długi czas. Obok nich możemy nabyć trzepaczki wykonane z drewna, trzepaczki nylonowe lub trzepaczki silikonowe, będące w ostatnim czasie coraz popularniejszym wyborem.

Jaką trzepaczkę elektryczną wybrać?

Użycie trzepaczki elektrycznej usprawni naszą pracę w kuchni. Dzięki temu zaoszczędzimy nieco czasu. Wybierając model pod swoje preferencje, zwróćmy uwagę na sposób, w jaki urządzenie jest zasilane. Zazwyczaj stawiamy na modele zasilane bezpośrednio z sieci. Jeśli jednak zależy nam, aby trzepaczka była bardziej mobilna, wówczas możemy postawić na ubijaki zasilane bateriami. Modele zasilane prądem z gniazdka są mocniejsze od urządzeń na baterie. Warto zwrócić uwagę na Bosch ErgoMixx MFQ36490. To urządzenie o mocy 450 W, posiadające 5 poziomów obrotów. Dzięki niemu możemy mieszać, miksować, ubijać pianę, a nawet siekać. Opcja turbo pozwala zmierzyć się nawet z cięższymi pracami. Równie dobrym urządzeniem z funkcją ubijania piany będzie RAVEN EM001. Moc tego urządzenia wynosi 200 W, a w zestawie otrzymamy dwa mieszadła trzepakowe i dwa mieszadła, dzięki którym możemy ubijać pianę. I ono zostało wyposażono w funkcję turbo i pięciostopniową regulację obrotów. Kolejnym produktem, który mógłby znaleźć się w naszej kuchni jest Zelmer ZHM1264S (481.64 Symbio), z misą do ubijania piany i mieszania o pojemności 3 litrów. Dobrym wyborem do domowej kuchni będzie także Bosch ErgoMixx MFQ36400, z opcją regulacji prędkości ubijania, którą możemy dostosować do swoich potrzeb.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link