Blacha do pizzy – wybieramy model do swoich potrzeb

Autor: Joanna

Pizza jest świetnym daniem na każdą okazję. Możemy ją zrobić sami lub wybrać się do restauracji. Trzeba jednak pamiętać, że wbrew pozorom pizza nie jest łatwa do przygotowania i wymaga odpowiedniego sprzętu. Jakiego? Odpowiedzi dostarczy niniejszy artykuł.

Pizza bezpośrednio po wyjęciu z pieca.

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. dlaczego warto kupić blachę do pizzy
  2. jakie są rodzaje blach do pizzy
  3. na co zwrócić uwagę, kupując blachę do pizzy

Dlaczego warto kupić blachę do pizzy?

Pizza leżąca na blasze, obok niej składniki.

Dobra pizza kojarzy się z włoską kuchnią. Coraz częściej jednak zamiast wybrać się po pizzerii, próbujemy zrobić to danie we własnej kuchni. Taka wersja pizzy na pewno będzie zdrowsza, a kto wie, może i smaczniejsza. Składniki potrzebne do jej zrobienia są łatwo dostępne, praktycznie w każdym sklepie. To, co położymy na wierzch pizzy zależy od nas – większość tego, co lubimy na pewno idealnie się wkomponuje. Aczkolwiek, aby zrobić np. prawdziwą włoską Margheritę będziemy potrzebować odpowiedniej blachy do pizzy i, co równie ważne – odpowiedniego pieca, w którym będziemy mogli ustawić stosowną temperaturę. Od niedawna na popularności zyskały także kamienie do pieczenia pizzy. Ich zaletą jest rozprowadzanie ciepła w równym stopniu po całej powierzchni pizzy. Dodatkowo osuszają ciasto, pochłaniając z niego całą wilgoć, dzięki czemu staje się ono chrupiące. Są to jednak przybory wysokobudżetowe, zdecydowanie tańszym rozwiązaniem będzie blacha do pizzy.

Pieczenie na blasze jest dużo prostsze i wskazane szczególnie dla tych osób, które są na początku swojej przygody z robieniem pizzy. Kamień trzeba dobrze rozgrzać, w dodatku przeniesienie pizzy i odpowiednie ułożenie jej na kamieniu nie jest proste. Łatwiej ułożyć pizzę na blaszce, a w smaku wcale nie musi być ona gorsza od tej robionej na kamieniu. Taka blaszka będzie uniwersalna i posłuży obok pieczenia pizzy do pieczenia i przygotowywania innych dań, np. ciast. Wybierając blachę do pizzy, warto zwrócić uwagę, z jakiego materiału została zrobiona. To istotny aspekt, wpływający nie tylko na trwałość blaszki, ale i smak potrawy. Najczęściej spotykamy blachy zrobione ze stali oksydowanej pokrytej materiałami zapobiegającymi pojawianiu się korozji. Są one dość niewygodne w myciu, ponieważ nie można ich wkładać do zmywarki, dlatego trzeba je czyścić ręcznie.

Drugim typem blach do pizzy, dużo prostszym do czyszczenia, są blachy aluminiowe, dokładniej wykonane ze stopów aluminium. Są nieco droższe od wcześniej opisanych modeli, ale za to wykonane z dużo lepszego materiału. Część osób obawia się, że aluminium może zaszkodzić dla smaku potrawy, ale w praktyce nie ma takiego ryzyka. Jeszcze jednym z modeli blach do pizzy są te wykonane ze stali węglowej. Ich zaletę stanowi estetyczny wygląd, wadę natomiast – niska odporność na korozję i brak możliwości czyszczenia w zmywarce. Ponadto nie można ich używać w temperaturze wyższej aniżeli 240 stopni.

  • 79,99 zł
  • 639 zł
  • 999 zł
  • 1 059 zł
  • 219 zł

Na co zwrócić uwagę, kupując blachę do pizzy?

Pizza leżąca na drewnianej desce.

Dokonując wyboru blachy do pizzy pod własne preferencje, warto skupić się na kilku czynnikach. Pierwszym elementem jest średnica blachy. Zazwyczaj blaszki do pizzy mają średnicę od 20 do 40 cm, a więc wielkości najpopularniejszych rozmiarów tego dania. Jeśli wybieramy blaszkę do użytku domowego, warto zwrócić uwagę, czy zmieści się ona do naszego piekarnika. Istotnym parametrem blach do pizzy jest kształt. Zazwyczaj dostępne są blachy okrągłe, ale dla osób, które chcą nadać pizzy inny, niestandardowy kształt, dedykowane są blachy np. w kształcie prostokąta. Te okrągłe są jednak dużo bardziej praktyczne i stanowią częstszy wybór konsumentów.

Ważnym parametrem w wyborze blaszki do pizzy jest sposób, w jaki możemy ją konserwować i myć. Bez dwóch zdań im więcej wysiłku włożymy, by zadbać o blachę po upieczeniu pizzy, tym dłużej będziemy mieć z niej pożytek. Najłatwiej doprowadzić do porządku blachę wykonaną z aluminium. Dodatkowo takie modele są odporne na rdzę, czego nie można powiedzieć np. o blachach ze stali oksydowanej. Nikt nie chciałby niemiłej niespodzianki w postaci drobinek rdzy znajdujących się w cieście. Dlatego czyszcząc taką blachę, trzeba opłukać ją wodą i jak najszybciej wytrzeć, tak by nie pozostawić nawet kropli wody. Blachy aluminiowe ponadto posiadają nieprzywierającą powierzchnię. W blachach ze stali, aby móc rozpocząć pieczenie pizzy, należy najpierw dno blaszki wysmarować olejem. Taki zabieg sprawi, że spód będzie nasączony tłuszczem, co może obniżyć walory smakowe pizzy.

Co jeszcze warto kupić, by robić pizzę?

Jeśli decydujemy się na robienie pizzy w domu, można wówczas pozwolić sobie na nieco więcej kombinowania. Nie każdy piecyk będzie w stanie sprostać zadaniu odpowiedniego wypieczenia pizzy. Potrzebna do tego jest wysoka temperatura, często przekraczająca skalę tradycyjnych piecyków. Idealnym rozwiązaniem są piece do pizzy. Przykładem może być piec Ariete 909. Nagrzewa się on do temperatury nawet 400 stopni i posiada regulację poziomu temperatury. Równie dobrym urządzeniem będzie Hendi 239506 o mocy 1400 W, pozwalający piec pizzę o średnicy nawet 50 cm. Jeśli ktoś woli postawić na kamień do pizzy zamiast na blaszkę, to może skorzystać ze Smile SKP-1 o średnicy 33 mm lub kamienia Electrolux E9OHPS1 o wymiarach 43 × 36 x 6 cm. Po wyjęciu pizzy z pieca, do krojenia dobrze wybrać Joseph Joseph 20038 – grafitowy nóż dedykowany do tego dania.

40% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
40% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link