Jak zrobić domowe frytki – w garnku, piekarniku czy we frytkownicy beztłuszczowej

Konrad Ziółek

Miękkie, puszyste w środku – złote i chrupiące na zewnątrz. Frytki to niezwykle popularny dodatek. Bez problemu przygotujesz je w domu, i to w jakości wręcz restauracyjnej. Smażone w głębokim tłuszczu, pieczone w piekarniku czy zrobione we frytkownicy beztłuszczowej – każda metoda ma inne zalety. Piszemy więc, na co zwrócić uwagę, jak przygotować ziemniaki, by uzyskać jak najlepsze efekty, i jakie sprzęty i ich funkcje są do tego przydatne.

 

Domowe frytki – jak przygotować ziemniaki

Przede wszystkim wybierz odpowiedni typ ziemniaków, czyli tak zwane ogólnoużytkowe, typ B. To np.: Irga, Irys, Fresco, Gloria, Pasat, Glada, Augusta. Dlaczego te? Bo mają wysoką zawartość skrobi, mniej więcej 14–16%. Są idealne na frytki, bo ich miąższ będzie miękki, a zewnętrzna warstwa się zarumieni i nabierze chrupkości. Brzmi jak frytka idealna?

Kolejny etap to odpowiednie przygotowanie ziemniaków. Niezależnie od metody, którą wybierzesz – smażenie w głębokim tłuszczu, frytki z piekarnika czy frytkownicy – pokrój ziemniaki w kawałki mniej więcej równej wielkości. Dzięki temu wszystkie słupki będą gotowe w tym samym czasie – nie trafisz na niedogotowane czy całkiem wysuszone kawałki.

Następnie ziemniaki trzeba moczyć w zimnej, a nawet lodowatej wodzie. Jeśli robisz frytki z batatów – także je wymocz przed dalszą obróbką. Co najmniej pół godziny, lepiej dłużej. Żeby pozbyć się nadmiaru skrobi, ale tylko z zewnętrznej warstwy ziemniaczanych słupków. Dzięki temu frytki ładnie się zrumienią i będą chrupiące. Ten efekt można jeszcze poprawić, jeśli do wody dodasz cukier. Ta dodatkowa sacharoza skarmelizuje się w czasie smażenia czy pieczenia i podbije chrupkość, bez wpływu na smak.

Frytki z batatów, cukinii i marchewki

Specjaliści proponują też obgotowanie ziemniaków w osolonej wodzie bądź w wodzie z solą, sodą i cukrem. Taki sposób wymaga jednak dużej delikatności, żeby nie uszkodzić frytek w czasie ich wyjmowania z wody. To sposób na kremowe wręcz wnętrze frytek, do zastosowania, gdy smażysz je w głębokim tłuszczu lub pieczesz w piekarniku.

Niezależnie jednak od tego, czy tylko moczysz frytki, czy je blanszujesz, później dokładnie je osusz. Im mniej dodatkowej wody, tym bardziej zwarta struktura ziemniaków. By więc mieć pewność, że nadmiar wody został usunięty, możesz frytki wysuszyć w lodówce, przemrozić je w zamrażalniku albo wsadzić do piekarnika z włączonym termoobiegiem i uchylonymi drzwiczkami.

 

Frytki smażone w głębokim tłuszczu

Wymoczone bądź obgotowane i wysuszone ziemniaczane słupki są gotowe do smażenia. Potrzebujesz dobrego źródła ciepła, odpowiedniego garnka i bezwonnego oleju o wysokiej temperaturze dymienia.

 

1. Jak smażyć frytki

Sekretem jest podwójne smażenie. Najpierw w temperaturze z zakresu 130–170°C. Nie za długo – około 5 minut. Po tym czasie wyjmij je i odsącz. Celem jest uzyskanie skorupki, w której zamknięte będzie puszyste wnętrze. Po tym etapie frytki można zamrozić i zostawić część na inną okazję. Dobrym pomysłem jest więc – jeśli już zabieramy się do ich robienia i chcemy zawsze mieć najlepszy efekt – przygotowanie większej ilości, by później szybko dokończyć proces.

A zostaje już tylko ostateczne smażenie. Do uzyskania pięknego złotego koloru i maksymalnie dużej chrupkości. W temperaturze 190–200°C. I gotowe – mamy to! Ważne, by nie smażyć zbyt wielu frytek naraz – nie przygotują się równomiernie, a temperatura oleju może spaść znacznie i jej wyrównanie będzie czasochłonne, więc uzyskamy ziemniaki duszone w oleju.

Co ważne:

                 dobrze rozgrzany olej;

                 stabilna temperatura;

                 słupki o zbliżonej wielkości;

                 odpowiedni czas smażenia;

                 nie za dużo frytek naraz w garnku.

 

2. Jaki garnek do frytek

Choć możemy kupić garnki specjalistyczne, przeznaczone do smażenia frytek, ze specjalnym koszyczkiem ułatwiającym ich wyjmowanie z tłuszczu, to do smażenia frytek można równie dobrze wykorzystać garnki, których używamy na co dzień. Ważne jednak, żeby korpus garnka miał grube ścianki, przynajmniej 1 mm, a także grube dno, co najmniej trzywarstwowe.

Polecane garnki
  • 169,99 zł
  • 49,99 zł
  • 169,99 zł
  • 129,99 zł
  • 69,99 zł
  • 59,99 zł
  • 89,99 zł
  • 429 zł

To gwarancja tego, że tłuszcz osiągnie wysoką temperaturę, która będzie utrzymana przez cały czas smażenia frytek. Dzięki temu ziemniaczane słupki nie będą się w tłuszczu dusiły i nim nasiąkały. Żeby przygotowanie frytek było też bezpieczne – a olej rozgrzewamy przecież aż do 190–200°C – garnek musi mieć wystarczająco duży rozmiar. Olej nie powinien bowiem zająć więcej niż trzy czwarte jego wysokości.

A jaki materiał będzie najlepszy? Dobre do frytek będą garnki wykonane ze stali, żeliwa czy pokryte emalią. Dobrze utrzymują ciepło.

 

3. Źródło ciepła – na co zwrócić uwagę

Frytki usmażymy wszędzie, ale jeśli popatrzymy na funkcjonalność, wygodę, szybkość reakcji i czyszczenie, to płyta indukcyjna wydaje się rozwiązaniem najlepszym. Przede wszystkim to stabilne źródło ciepła – umożliwia szybkie rozgrzanie oleju do potrzebnej temperatury i jej utrzymanie podczas całego procesu. Wygodne sterowanie – w formie slidera – i takie funkcje jak szybkie zwiększenie mocy grzania umożliwiają zaś błyskawiczną zmianę ustawień, gdy temperatura spadnie lub za bardzo wzrośnie. Płyta też szybko reaguje na nasze komendy, więc mamy pełną kontrolę nad całym procesem. Frytki nie będą się ani dusić i nasiąkać tłuszczem, ani się nie spalą. 

Polecane płyty do zabudowy
  • 1 499 zł
  • 2 499 zł

Elastyczne pola grzewcze, które dostosowują się do powierzchni garnka, sprawiają zaś, że nie marnujemy energii, a naczynie jest równomiernie podgrzewane. Płyta indukcyjna to też bezpieczne rozwiązanie, nagrzewa się bowiem tylko pod naczyniem. Ma jeszcze jedną zaletę – czyli łatwość czyszczenia. Jej gładką, równą powierzchnię szybko doprowadzimy do porządku tuż po skończeniu gotowania.

 

Frytki z frytkownicy beztłuszczowej

To kolejny sposób na domowe frytki – tym razem w wersji bardzo nisko tłuszczowej. Frytkownica beztłuszczowa bowiem umożliwia zredukowanie ilości używanego tłuszczu w ogóle nawet o 90%. W przypadku frytek wymoczone w wodzie i osuszone ziemniaki wystarczy pokryć minimalną ilością wybranego oleju. Bo air fryer do smażenia wykorzystuje gorące powietrze, które jest równomiernie rozprowadzane w komorze urządzenia. Jest więc zdrowiej.

Po rozgrzaniu air fryera przekładamy frytki do specjalnego kosza w urządzeniu. Są modele, w których jednorazowo przygotujesz nawet ponad kilogram frytek. To pokaźna porcja, dla kilku osób. Tutaj też smażymy w dwóch temperaturach, i po pierwszym smażeniu także studzimy frytki. Najpierw ustawiamy 150°C, później 180°C. Całość zajmuje około 20 minut. Dobrze jest w trakcie drugiego smażenia potrząsnąć koszem, by przemieszać frytki. Smażymy w niższej temperaturze, a to też ma pozytywny wpływ na jakość jedzenia.

Polecane frytkownice
  • 1 899 zł
  • 799 zł
  • 1 699 zł

Air fryer to także świetne urządzenie, by zrobić frytki z batatów albo innych warzyw, np. marchewek, cukinii, buraków. Dla urozmaicenia, dla nowego smaku, bo po prostu jest taka możliwość. Warto próbować.

 

Jak zrobić frytki w piekarniku

Wymoczone czy podgotowane i wysuszone słupki ziemniaczane można też zamienić we frytki w piekarniku. To równie dobra metoda. Tutaj, tak jak w air fryerze, wystarczy tylko obtoczyć pokrojone ziemniaki w oleju i rozłożyć na blaszce. Ważne, żeby miały równą wielkość i się nie stykały ze sobą – wtedy upieką się w tym samym czasie i zezłocą.

Aby osiągnąć lepszą chrupkość – bo to na jej brak najbardziej narzekają zwolennicy frytek – można podczas obtaczania ziemniaków tłuszczem oprócz soli czy innych przypraw dodać odrobinę cukru. Skarmelizuje się w czasie pieczenia i frytki będą bardziej chrupiące.

Tutaj – tak jak przy innych metodach – bardzo ważna jest odpowiednia i stabilna temperatura. Przyda się szybkie nagrzewanie, żeby nie czekać zbyt długo i nie marnować energii. Po rozgrzaniu urządzenia – z funkcją termoobiegu – do 200°C wkładamy blachę z frytkami i pieczemy je około 30 min. Termoobieg nie tylko pomoże w jeszcze lepszym otoczeniu wszystkich kawałków gorącym powietrzem, ale także usunie zbędną wilgoć. A dodatkowo pomoże, gdy będziemy piec frytki na więcej niż jednym poziomie. Pieczenie wielopoziomowe przyspiesza przygotowanie jedzenia, bo jednocześnie możemy je robić nawet na trzech poziomach.

  • 1 699 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu
  • 3 299 zł
    Zakres od A+++ do D Karta produktu

Oprócz termoobiegu można także wykorzystać funkcję grilla, która przyśpieszy przygotowanie frytek i uzyskanie satysfakcjonującego koloru.

W trakcie pieczenia dobrze jest frytki przemieszać, przydadzą się więc prowadnice teleskopowe, by wygodnie i bezpiecznie wysunąć gorącą blachę. Ważne jest też dobre oświetlenie – bo frytek w czasie pieczenia trzeba doglądać, by ich nie spalić. A w piekarniku – podobnie jak we frytkownicy beztłuszczowej – przygotujesz też frytki z innych warzyw. Buraki, marchewki, dynia, bataty, cukinia czekają.

 

Domowe frytki – podsumowanie

Są lubiane i często zjadane – warto więc poświęcić trochę czasu, by przygotować je w domu. Ze sprawdzonych produktów i o takim smaku, jaki nam najbardziej odpowiada. Niezależnie od tego, jaką metodę wybierzesz – smażenie w tłuszczu, piekarnik czy frytkownicę – możesz samodzielnie, w domu przygotować frytki w jakości restauracyjnej. Satysfakcja gwarantowana.

Artykuł powstał we współpracy z Amica, Electrolux, Philips

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!