Grill gazowy turystyczny to urządzenie, które świetnie zda egzamin podczas wyjazdów np. kamperem. Z kolei sprzęt do barbecue w wersji do zabudowy doskonale sprawdza się jako element nowocześnie zagospodarowanej przestrzeni w ogrodzie. Grunt jednak to wiedzieć, jak urządzenie to mądrze wybrać.
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Grill gazowy ogrodowy – wolnostojący czy do zabudowy?
Często mówi się o tym, że grill gazowy pozwala przygotować potrawy zdrowiej niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych urządzeń tego typu. Sprzęt tego rodzaju zazwyczaj wykorzystuje się latem na świeżym powietrzu, choć są też osoby, które lubią przypiekać na ruszcie produkty także wtedy, kiedy temperatura na zewnątrz jest minusowa. Ustawiony w bezpiecznym miejscu na solidnych nóżkach, kółkach czy umieszczony na stałe w zabudowie stanowi gadżet niezbędny do spotkań spod znaku barbecue.
Wybierając dany model, warto na pewno zwrócić uwagę na jego wielkość. Dla dużej rodziny sprawdzą się większe grille ogrodowe gazowe, jak np. Hendi Inferno 700044. Jego cechą jest wyjątkowa wydajność, którą uzyskano dzięki zastosowaniu specjalnej konstrukcji opartej na zamkniętym układzie palników. Model ten ma powierzchnię grillowania 5500 centymetrów kwadratowych i został wyposażony w półkę na butlę. Dla pary czy singla nie opłaca się inwestować w sprzęt o dużych gabarytach. Idealny będzie więc mały grill gazowy, jak np. Hendi Master Mini 154700 ze stalowym palnikiem. Jego zaletą jest płynna regulacja temperatury. Inny grill gazowy z żeliwnym rusztem i pokrywą malowaną proszkowo to Ravanson G0-2. Ten model o niewielkich rozmiarach posiada dwa palniki gazowe do grilla plus jeden boczny. Dla ułatwienia przenoszenia wyposażono go w praktyczne kółka.
Natomiast dla osób, które nie lubią takich urządzeń w wersji wolnostojącej dobrym wyborem będzie grill gazowy do zabudowy. Świetnie prezentować się on będzie zwłaszcza na ceglanym blacie ustawionym w jakimś miejscu w ogrodzie. Mały grill gazowy turystyczny to z kolei idealne rozwiązanie dla osób planujących oddawać się przyjemnościom pieczenia potraw podczas wakacyjnych wyjazdów.
Jak bezpiecznie grillować na grillu gazowym?
Decydując się na kupno gazowego grilla, należy zapoznać się z kilkoma ważnymi wskazówkami dotyczącymi jego prawidłowego użytkowania. Kluczową kwestią jest na pewno wybór gazu. Jeśli urządzenie będzie służyło do przygotowywania potraw także w czasie sezonu zimowego, warto wybrać butlę z czystym propanem. Jeśli zaś sprzęt będzie wykorzystywany jedynie do grillowania w ciepłej porze roku, sprawdzi się propan-butan.
W użytkowaniu urządzenia ważne jest zachowanie pewnych zasad bezpieczeństwa. Grill gazowy ogrodowy powinno się ustawić na stabilnym podłożu z dala od łatwopalnych obiektów. Przed przystąpieniem do pracy musimy upewnić się, że wszystkie podłączenia są poprawne i solidnie przykręcone. Istotne jest też, aby butla stała jak najdalej od urządzenia.
Grill gazowy z rusztem żeliwnym często nie jest dokładnie czyszczony przez jego użytkowników, a to kluczowa kwestia. Przypalony tłuszcz nie tylko skutecznie psuje smak potraw, ale również ma niekorzystne działanie na zdrowie. Dlatego przystępując do grillowania, należy najpierw porządnie usunąć zabrudzenia. Trzeba też pamiętać, że przed rozpaleniem urządzenia pokrywa musi być otwarta. Po włączeniu palnika gazowego do grilla musimy koniecznie sprawdzić, czy ogień pali się stabilnie. Jeśli tak jest, można zamknąć pokrywę i cierpliwie czekać na przygotowywane w nim produkty.
Grill gazowy – na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Grill gazowy to marzenie wielu osób. Pokusa pysznych mięs czy warzyw prosto z rusztu przekonuje wiele osób do jego kupna. Nie każdy jednak wie, na jakie jego elementy zwrócić szczególną uwagę, by dobrze wybrać tego rodzaju sprzęt.
Na pewno istotne są wykonanie i jakość. Najlepsze grille gazowe to te z palnikami ze stali szlachetnej i z żeliwnym rusztem. Kluczowa jest też moc, bo to ona decyduje o szybkości przygotowywanych potraw.
Jeśli chodzi o funkcjonalności ułatwiające użytkowanie, bardzo praktyczny okazuje się wyciągany pojemnik na wytopiony podczas procesu grillowania tłuszcz. Da się go wyjąć i łatwo oczyścić. Obecny jest on np. w modelu Landmann TRITON PTS 2.0. Równie przydatne są składane półki boczne czy termometr w pokrywie. Bardzo ważne jest także, aby palnik do grilla gazowego miał zabezpieczenie przed przegrzaniem.
Warto też na pewno zwrócić uwagę na akcesoria do grilla gazowego będące w wyposażeniu produktu. Jednym z bardziej pomocnych jest np. miernik temperatury dający pewność, że danie nie będzie w środku zimne. Takie rozwiązanie posiada wysokiej klasy grill gazowy Broil King Royal 320.