Suszenie to metoda naturalnej konserwacji, dzięki której produkty zachowują swoje wartości odżywcze, smak i aromat. Znanym sposobem jest suszenie owoców i grzybów na kaloryferze czy piecu. Jednak, aby zapewnić równomierne suszenie w kontrolowanej temperaturze, potrzebna jest suszarka do grzybów i owoców. Wyjaśniamy, jak prawidłowo z niej korzystać!
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Suszarka do grzybów i owoców – jak to działa?
Suszarka do żywności składa się najczęściej z podstawy, kilku okrągłych sit do suszenia oraz pokrywy z silnikiem. Liczba pięter w urządzeniu zależy od modelu – na przykład suszarka spożywcza Vesta EFD02 ma ich aż 5. W podstawie urządzenia umieszczona jest grzałka, która rozgrzewa powietrze do stałej temperatury. Dzięki wentylatorowi jest ono równomiernie rozprowadzane pomiędzy poszczególnymi sitami.
W elektrycznej suszarce do żywności można suszyć:
- owoce,
- warzywa,
- grzyby,
- zioła,
- kwiaty,
- mięso i ryby.
Chcesz poznać więcej sposobów na wykorzystanie tego urządzenia? Przeczytaj: Suszarka do owoców, grzybów i warzyw – polecane przepisy.
Suszenie grzybów w suszarce spożywczej – krok po kroku
1. Dokładnie przebierz grzyby. Pozbądź się wszystkich, które wydają Ci się robaczywe.
2. Oczyść grzyby przy użyciu nożyka, pędzelka lub szczotki i ręcznika papierowego. Pamiętaj, że grzybów przed suszeniem nie wolno myć pod wodą ani namaczać. W przeciwnym wypadku ich smak i aromat wypłucze się, a grzyby wchłoną wilgoć, przez co suszenie zajmie więcej czasu.
3. Upewnij się, że skrupulatnie usuwasz piasek. Jeśli zrobisz to niedokładnie, będzie go można wyczuć po przyrządzeniu grzybów.
4. Pokrój grzyby na równe plastry. Im będą grubsze, suszenie będzie trwać dłużej.
5. Tak przygotowane kawałki rozłóż równomiernie na piętrach suszarki do grzybów. Upewnij się, że sita zostały ustawione w taki sposób, że powietrze swobodnie przepływa przez otwory. Jeśli nie wszystkie poziomy są zapełnione, wyjmij niepotrzebne sita – dzięki temu suszenie potrwa krócej.
6. Podłącz suszarkę do prądu i włącz nawiew.
7. Czas suszenia grzybów w suszarce do żywności zależy od jej mocy i temperatury powietrza – proces może potrwać od kilku do kilkunastu godzin.
8. Po zakończeniu suszenia wyłącz suszarkę do żywności i pozostaw grzyby do całkowitego wystygnięcia. Następnie zamknij je w szczelnych pojemnikach, np. słoikach.
Suszarka do owoców – jak przechowywać suszone produkty?
Suszone owoce, grzyby i inne produkty przygotowane w suszarce spożywczej możesz przechowywać w spiżarce przez wiele lat. Pamiętaj jednak, by odpowiednio je zabezpieczyć przed wilgocią czy nieproszonymi gośćmi – molami spożywczymi. Szczelny pojemnik będzie też konieczny, aby suszone grzyby nie utraciły swojego aromatu.
Jak najlepiej zadbać o trwałość suszonych produktów? Do ich przechowywania najlepiej sprawdzą się szklane słoiki z metalową pokrywką. Muszą być one czyste i kompletnie suche – jeśli musisz umyć pojemniki przed umieszczeniem w nich grzybów czy owoców, zrób to dzień wcześniej i pozostaw otwarte, aby resztki wilgoci wyparowały.
Suszone grzyby, owoce i zioła należy przechowywać w suchym, zacienionym miejscu, najlepiej w temperaturze od 5 do 20 stopni Celsjusza. Jeśli nie dysponujesz specjalną spiżarką, przechowuj słoiki w zamykanej szafce kuchennej.
Zobacz najlepsze suszarki do grzybów, owoców i innych produktów spożywczych!