Garnki do gotowania na parze – które najlepsze?

Autor: Ola

Dania gotowane na parze są smaczne, łatwe do przyrządzenia, a co najważniejsze – pełne witamin i niskokaloryczne. Możesz przyrządzić je bez trudu, o ile masz w swojej kuchni naczynie do gotowania na parze. Podpowiadamy, który garnek parowy warto kupić i wyjaśniamy, co warto mieć na uwadze przy wyborze!

Gotowanie ryżu w garnku na parze

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

- co mieć na uwadze, wybierając garnek do gotowania na parze,

- który garnek na parze warto wybrać, jeśli zależy Ci na jakości,

- który komplet garnków z naczyniem do gotowania na parze kupić.

Warzywa gotowane w garnku na parzeWybieramy garnek na parze – o czym warto pamiętać?

Jeśli chcesz spróbować gotowania na parze, garnek o specjalnej, piętrowej konstrukcji bądź wyjmowana wkładka z otworami to właściwie jedyne potrzebne Ci akcesoria. Chociaż naczynia do gotowania na parze są proste, a do ich wyboru nie potrzebujesz specjalistycznej wiedzy, warto zwrócić uwagę na te cechy:

  • rodzaj płyty grzewczej – większość dostępnych w ofercie garnków parowych nadaje się do stosowania na kuchenkach gazowych i elektrycznych. Jeśli jednak zamierzasz gotować na płycie indukcyjnej, szukaj naczyń przystosowanych do tej technologii, czyli posiadających ferromagnetyczne dno;
  • materiał i jakość wykonania – choć możesz zdecydować się na tanią, składaną wkładkę do garnka, jeśli chcesz często gotować na parze, lepiej jest zainwestować w solidne garnki na parę ze stali nierdzewnej;
  • pokrywka – aby gotowanie trwało krócej i było efektywniejsze, potrzebna jest dopasowana pokrywka, która zatrzyma odpowiednią ilość pary wodnej wewnątrz garnka. Powinna też posiadać niewielki zawór, dzięki któremu zawartość nie wykipi.

WSKAZÓWKA

Najlepiej sprawdzą się naczynia do gotowania na parze ze szklaną pokrywką, która ułatwia obserwowanie potrawy. Jest ona przezroczysta – nie musisz jej więc podnosić, aby sprawdzić, czy danie jest gotowe. Dzięki temu nie wpuszczasz do garnka chłodniejszego powietrza, co utrudniałoby utrzymanie stałej temperatury gotowania.

Dobry garnek parowy – najlepsze propozycje

Chcesz kupić porządny garczek do gotowania na parze, który będzie służył Ci latami? Koniecznie postaw na naczynie wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej – zapewnia ona trwałość, a jednocześnie nie wpłynie na smak przyrządzanych dań. Z tego materiału wykonany jest na przykład garnek parowy La Bonita z kolekcji Solo. Składa się on z 3 elementów – dolny garnek posiada solidne, 5-warstwowe dno, kompatybilne z indukcją. Jest też całkowicie płaskie, a dzięki temu równomiernie się nagrzewa. Po wyjęciu wkładu do gotowania na parze garnek możesz wykorzystać także do innych technik kulinarnych. Po jego wewnętrznej stronie znalazła się miarka, dzięki której łatwo odmierzysz odpowiednią ilość wody. Całość wieńczy dobrze dopasowana pokrywka wykonana z hartowanego szkła, wyposażona w otwór do odprowadzania pary.

Naczynie do gotowania na parze w komplecie z garnkami – co wybrać?

Garnek do gotowania na parze La Bonita SoloPlanujesz zakup zestawu garnków? To dobry pomysł – wybór wieloelementowego kompletu zamiast pojedynczych akcesoriów pozwala sporo zaoszczędzić przy wyposażaniu kuchni. Upewnij się, że wśród naczyń nie brakuje garnka parowego, dzięki któremu będziesz gotować zdrowiej i łatwiej.

Nie wiesz, który komplet wybrać? Wśród 9 elementów będących częścią zestawu Gerlach Simple znalazł się także garnek do gotowania na parze. Opinie klientów sugerują, że komplet cechuje się bardzo wysoką jakością wykonania. Stalowe garnki szybko się nagrzewają i bardzo długo utrzymują ciepło. Ich zaletą jest też wygoda użytkowania – naczynia można myć w zmywarce, są kompatybilne z każdym typem kuchenek i nadają się do używania nawet w piekarniku. Więcej o wyborze garnków na płytę indukcyjną dowiesz się z naszego poradnika.

Zapoznaj się z pełną ofertą garnków w sklepie RTV EURO AGD! Jeśli natomiast szukasz wygodniejszego rozwiązania niż garnki do gotowania na parze, ranking parowarów pomoże Ci znaleźć najlepsze urządzenie do łatwego przygotowywania zdrowych dań.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link