Jaki garnek do gotowania na parze wybrać? Wskazówki, porady, przegląd modeli

Zosia

Gotowanie na parze w garnku to coraz bardziej doceniana i praktykowana metoda obróbki termicznej warzyw, mięsa i ryb. Garnek do gotowania tego typu pozwala zachować cenne wartości odżywcze produktów i ogranicza spożycie oleju, ale rynek oferuje tak wiele modeli, że trudno wybrać ten właściwy.

Garnek do gotowania na parze

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jaki garnek do gotowania na parze wybrać
  2. jak gotować w garnku na parze
  3. dlaczego warto posiadać garnek do gotowania na parze

Gotowanie na parze – garnek, który zrewolucjonizował gastronomię

Elektryczny garnek do gotowania na parze

Gotowanie w garnku na parze to szybki i zdrowy sposób przyrządzania jedzenia. Obróbka termiczna nie wymaga dodawania tłuszczu ani soli. Ponadto przygotowywane warzywa i mięso nie tracą cennych witamin i innych składników odżywczych, jak podczas smażenia czy gotowania na wodzie. Jarzyny i inne produkty zachowują swój aromat i kolor, dzięki czemu posiłek wygląda apetycznie i jest delikatny. Dania gotowane na parze są lekkostrawne. Garnek polecany jest nie tylko osobom ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi. To produkt, który powinien znaleźć się w kuchni każdego ceniącego się kucharza. Szeroki asortyment garnków do gotowania na parze, jaki oferuje rynek AGD, pozwala dopasować urządzenie do każdego rodzaju kuchni. Jednym z najbardziej popularnych modeli jest garnek do gotowania na parze ze stali szlachetnej, taki jak zestaw Gerlach Sendo, oraz stali nierdzewnej, jak np. La Bonita Solo Labo. Materiały te cechuje wysoka trwałość i odporność termiczna, mechaniczna oraz chemiczna. Inny typ cieszący się dużym zainteresowaniem to ceramiczny garnek do gotowania na parze, zwykle z przeznaczeniem do kuchni indukcyjnych. Jednym z bardziej nowoczesnych, ale najrzadziej spotykanych, jest szklany garnek do gotowania na parze, który nie wchodzi w żadne reakcje z żywnością i umożliwia bez zdejmowania pokrywy kontrolowanie procesu obróbki termicznej produktów. Decydując się na garnek do gotowania na parze, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na to, do jakiej kuchni naczynie jest przeznaczone. Producenci oferują zarówno garnek do gotowania na parze na indukcję, jak i na gaz. Optymalnym rozwiązaniem jest elektryczny garnek do gotowania na parze, który obsłuży domowników bez względu na rodzaj wyposażenia kuchennego.

Polecane garnki
  • 120,88 zł
  • 30,78 zł
  • 248,75 zł
  • 44,99 zł
  • 1 799 zł

Jak gotować warzywa na parze w garnku?

Garnek do gotowani na parze na kuchni gazowej

Gotowanie na parze w garnku jest proste. Garnek taki nie stwarza ryzyka przypalenia produktów, zadymienia kuchni i uwalniania nieprzyjemnych zapachów oraz drobinek tłuszczu, które osadzają się na ścianach i sprzętach kuchennych. Para wodna wydostająca się z naczynia ulatnia się przez otwór w pokrywie i rozchodzi w powietrzu, nie tworząc ciężkich oparów, które trzeba wywietrzyć po zakończeniu pracy. To szczególnie cenne właściwości garnków do gotowania na parze dla amatorów gastronomii. Ale jak gotować na parze w garnku? Wystarczy wlać do naczynia odpowiednią ilość wody. Piktogramy umieszczone na ścianach wewnętrznych naczynia wskażą właściwy poziom. Następnie należy włożyć sito i umieścić w nim produkty. Wreszcie włączyć zasilanie, odczekać kilkanaście minut, aż warzywa zmiękną, a ryba zmieni kolor z surowego na pastelowy odcień.

Najlepsze garnki do gotowania na parze

Wyznaczników decydujących o wyborze odpowiedniego garnka do gotowania na parze jest wiele. Jeden z nich to pojemność naczynia. Dla dużej rodziny producenci proponują zestawy, takie jak Gerlach Viva Classic, składający się z trzech garnków z pokrywkami. Takie rozwiązanie sprawdzi się również w przypadku osób gotujących różnej wielkości produkty. Rozmaitość rozmiarów zwiększa możliwości kulinarne i poprawia komfort pracy. Wartym zainteresowania jest też WMF Vitalis 1741026040, czyli garnek do gotowania na parze o prostokątnym kształcie, którego pokrywa wyposażona została w zintegrowany termometr ułatwiający kontrolę procesu gotowania. Naczynie można także wykorzystać w charakterze brytfanny, ze względu na wyjmowany wkład do gotowania na parze. Dodatkowe udogodnienia, takie jak szeroka krawędź wlewowa do nalewania niekapiącego, usprawniają pracę w kuchni, umożliwiając jednocześnie zachowanie czystości na stanowisku pracy. Osobom mniej doświadczonym, które zaczynają swoją przygodę z gotowaniem na parze w garnku, poleca się m.in. La Bonita Solo, o pięciowarstwowym dnie zapewniającym równomierne nagrzewanie oraz pokrywką z hartowanego szkła, gwarantującą bezpieczne i wydajne gotowanie. Dodatkową zaletą tego garnka jest to, że można go używać w różnych rodzajach kuchni. Odkryć talent kulinarny pomogą także Joseph Joseph 40023 oraz Joseph Joseph 40024, czyli nakładki na garnek do gotowania na parze, zwane również koszykiem lub sitkiem, pozwalające na gotowanie na parze nawet w zwykłym garnku.

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!