Dripper do kawy – alternatywny sposób na małą czarną bez fusów w filiżance

Autor: Ola

Dripper do kawy to niewielkie, ale zmyślne urządzenie, pozwalające przygotować filiżankę ulubionej kawy lub herbaty. Jest niezbędnym akcesorium każdego kawosza, które zmieści się do bagażu podręcznego i umili czas w podróży. Poznaj zasady działania drippera i wybierz model dla siebie.

Barista przygotowuje kawę w dripperze

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. co to jest dripper
  2. jak prawidłowo parzyć kawę przy pomocy drippera
  3. jakie modele dripperów oferuje rynek

Czym jest dripper do kawy? Co to jest drip?

Trzy szklane drippery do kawy

Dripper do kawy to niewielkie urządzenie, kształtem przypominające stożkowatą filiżankę, dzięki któremu można przygotować porcję ulubionej kawy lub herbaty. To niezbędne akcesorium w bagażu podręcznym każdego kawosza, które jest lekkie i zajmuje niewiele miejsca w torbie. Pozwala też przyrządzić aromatyczny napój w domowej kawiarni. Dripper do kawy stanowi świetną alternatywę dla różnego rodzaju ekspresów oraz tradycyjnych metod parzenia mielonych ziaren. Rynek oferuje wiele rodzajów dripperów. Największym zainteresowaniem cieszą się dripper do kawy ceramiczny i szklany. Dripper do kawy składa się naczynia, na które nakładany jest papierowy filtr, tzw. drip, np. Melitta Premium mocna. Dzięki gęstej porowatości struktura bibułowego dripa pozwala uzyskać mocny, głęboki i pełny smak kawy. Dla miłośników klasycznych, łagodniejszych doznań, jakie niesie za sobą picie kawy, polecany jest raczej Melitta Classic – drip wyposażony w trzy opatentowane strefy aromatu ze specjalnie dopasowanymi do preferencji smakowych kawosza porami, przepuszczającymi esencję parzonych ziaren do filiżanki. Osoby zaczynające przygodę z dripperem mogą skorzystać z uniwersalnego dripa HILLMANN, zanim ustalą swoje preferencje smakowe. Zadaniem dripa jest przytrzymanie ziaren lub liści herbaty w ten sposób, aby te uwolniły swój smak, aromat i kolor do wody, która znajduje się poniżej i dookoła dripa, jednocześnie zapobiegając mieszaniu się fusów z naparem. Do każdego parzonego napoju wykorzystuje się 1 drip, który po zużyciu należy wyrzucić. Dripy do dripperów stosuje się również w ekspresach przelewowych.

Jak parzyć kawę w dripperze?

Drip ze zmielonymi ziarnami kawy

Zanim rozpocznie się proces parzenia, należy sprawdzić pojemność kubka, aby uniknąć przelania kawy, i aby jej smak był prawdziwy. Warto też zastosować się do zasady 6,5 grama kawy na 100 ml wody, choć w zależności od preferencji smakowych można zmieniać proporcje. Poleca się również użyć świeżo zmielonych ziaren, jednak trzeba zwrócić uwagę na ich grubość. Zbyt małe ziarna wydłużą czas parzenia, a napój będzie mniej klarowny. Z kolei za grube zbyt szybko przepuszczą wodę, a kawa będzie pozbawiona smaku, kofeiny i koloru. Dla optymalnych efektów najlepiej użyć dobrego żarnowego młynka do kawy z przezroczystą komorą, aby kontrolować etapy rozdrabniania ziaren i równomiernie zetrzeć kawę bez tworzenia pyłu, np. Saeco M50, Unold 28915 czy Greaf CM 820. Duży wpływ na doznania smakowe i wartości odżywcze napoju ma także woda. Aby cieszyć się głębią smaku kawy, trzeba najpierw przefiltrować wodę przy pomocy dzbanka, takiego jak Aquaphor J. Shmidt 500. Natomiast przed zalaniem drippera dobrze jest odczekać, aż gotująca się woda uspokoi się i obniży o 3–5 °C. Wrzątek zbyt mocno parzy kawę i zmienia jej smak. Po przygotowaniu ziaren, drippera i wody należy zalać papierowy filtr. Czas całkowitej dyfuzjii ziaren to ok. 3–4 minuty. Przed zalaniem filiżanki wodą poleca się namoczyć świeżym wrzątkiem filtr do kawy, dzięki czemu przygotowany napój nie będzie miał papierowego posmaku. Można też użyć dobrej jakości bibuły, np. Metrox. Kawa z drippera będzie gotowa, kiedy cała woda z filtra spłynie do kubka. Aby uchronić się przed oparzeniem oraz odkryć pełną paletę smaku napoju, warto odczekać aż kawa przestygnie do blisko 60°C.

Alternatywa dla drippera

Parzenie kawy dripperem to prawdziwa gratka dla amatorów tego napoju. Może stanowić codzienny rytuał baristyczny lub praktykowaną od czasu do czasu przygodę smakową. Jednak dla osób ceniących sobie czas i nieposiadających tyle cierpliwości czy zdolności manualnych może sprawiać wiele trudności. Praktycznym i funkcjonalnym urządzeniem będzie wówczas ekspres do kawy przelewowy, działający na podobnej zasadzie co dripper do kawy. Pozwoli on jednocześnie przygotować większą ilość kawy i umożliwi bezpieczne zaserwowanie jej w wygodnym dzbanku na stół. Nowoczesne urządzenia, wyposażone w szereg dodatkowych funkcji, usprawnią przygotowanie kawy oraz ułatwią jej rozdzielanie na filiżanki. Jednymi z bogato wyposażonych urządzeń są Philips HD7767/00 oraz Electrolux EKF7900. Ten drugi ma wbudowany młynek i regulację stopnia mielenia, a także blokadę kapania umożliwiającą higieniczne nalewanie kawy bez tworzenia ciemnych plam na obrusach i zacieków na drewnianych stołach. Poza tym posiada wskaźnik poziomu wody i programator czasu startu.

60% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
60% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link