Deska do krojenia to akcesorium niezbędne w kuchni. Służy nie tylko do krojenia i siekania, lecz także do rozbijania lub miażdżenia produktów. Powinna więc wyróżniać ją wysoka funkcjonalność i praktyczność. Nie można zapominać też o aspekcie estetycznym.
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Deska do krojenia – wybieraj z głową
Deska do krojenia wydaje się tak oczywistym akcesorium w kuchni, że wiele osób nie przywiązuje szczególnej wagi do wyboru konkretnego rozwiązania czy modelu. Oczywiście nie chodzi o to, aby decyzja, czy kupić drewnianą czy szklaną deskę do krojenia zajmowała całą wieczność. Gdy już dokonujemy jednak jej zakupu, dobrze jest uwzględnić kilka ważnych aspektów.
Modeli na rynku jest bardzo wiele. Deski do krojenia różnią się materiałem, z którego są wykonane, sposobem jego czyszczenia i zabezpieczenia, formą, wielkością, wykończeniem rantów. Warto wziąć pod uwagę wszystkie te kryteria, natomiast szczególne znaczenie powinien mieć aspekt higieny pracy w kuchni i funkcjonalności. Nie wszystkie deski do krojenia łatwo się czyści, niektóre dość szybko ulegają zniszczeniu. Te małych rozmiarów niekoniecznie sprawdzą się w domu, w którym posiłki przygotowuje się dla 3–5 osób. Z kolei singiel nie musi inwestować w wielką deskę, jeśli ma małą kuchnię, gotuje głównie dla siebie i to na dodatek rzadko.
Deska do krojenia – drewniana, szklana, plastikowa
Deska do krojenia na blat może być wykonana z bardzo różnych materiałów. To właśnie tworzywo, z którego jest zrobiona, stanowi podstawowe kryterium pozwalające na wskazanie typów desek do krojenia:
- Drewniana deska do krojenia – jest wykonana wyłącznie z drewna pochodzącego z drzew liściastych. Deski te są bardzo praktyczne, nie tępią noży, są odporne na ewentualne upadki. Niestety wchłaniają wodę i zapachy oraz rysują się, przez co trudniej usunąć z nich wszystkie zabrudzenia. Są przez to także mniej higieniczne. Nie można ich myć w zmywarkach (np. Husla 73922).
- Szklana deska do krojenia – jest wykonana ze szkła hartowanego i powinna być dodatkowo wyposażona w podkładki antypoślizgowe. Można jej używać także jako podkładki do gorących garnków. Deska ta to bardzo higieniczne rozwiązanie, ponieważ nie wchłania zapachów, fragmentów poszczególnych produktów oraz jest odporna na działanie wody. Nie rysuje się, więc nie ma ryzyka, że zostaną na niej resztki mięsa lub miąższu warzyw czy owoców. Minus stanowi fakt, że taką deskę łatwo potłuc, a krojenie na niej tępi noże. Jeśli szkło nie jest odpowiednio przygotowane, nie będzie się ona nadawać np. do rozbijania mięsa (Joseph Joseph Record Player, Joseph Joseph Hexagons).
- Deska bambusowa do krojenia – wykonana z trawy bambusowej, co sprawia, że uznaje się ją za rozwiązanie ekologiczne. Pozyskanie materiału nie narusza bowiem ekosystemu, a sam bambus jest rośliną szybko odnawialną. Deski te są lekkie, szybko schną, raczej nie wchłaniają wody. Często wyposaża się je w antypoślizgowe zaciski, które gwarantują stabilność (Zwilling deska bambusowa).
- Plastikowa deska do krojenia – najtańsza, wyjątkowo lekka, łatwa w czyszczeniu. Służy dobrze jednak tylko do czasu aż się nie zarysuje (a dzieje się to dość szybko). Można ją myć w zmywarce, nie wchłania bowiem wody. Jest również odporna na zapachy. Szybko się niestety niszczy i w związku z tym nie jest również wyjątkowo higieniczna. Warto jednak zaznaczyć, że pojawiają się coraz lepsze jej wersje (Joseph Joseph Index Regular 60132).
- Kamienne deski do krojenia – są wyjątkowo odporne na zarysowania, nie pochłaniają barwników, zapachów oraz wody. Deska granitowa zupełnie nie nadaje się do rozbijania mięsa, natomiast ceramiczna już tak.
Jaka deska do krojenia będzie najlepsza?
Szklana, drewniana, kamienna, bambusowa – każda deska do krojenia jest na swój sposób dobra. Każda z nich ma także swoje wady i zalety, dlatego trudno jednoznacznie wskazać, że to jedno konkretne rozwiązanie jest lepsze od drugiego. Z pewnością natomiast nie poleca się już dzisiaj desek plastikowych. Po pierwsze, ze względu na ekologię. Po drugie, ze względu na ograniczoną higieniczność tego rozwiązania. Po trzecie, z powodu braku odporności na zarysowania. Dużo popularniejsze są deski bambusowe i szklane, a także drewniane. Mniej osób decyduje się na deski granitowe lub ceramiczne – najczęściej ze względu na ich wyższą cenę.
Wybierając konkretną deskę, warto zwrócić uwagę na:
- obecność jakiejkolwiek formy uchwytu – nie musi to być rączka, w wielu modelach jest tylko mały otwór, który jednakowoż umożliwia lepsze chwytanie;
- możliwość złożenia deski – ułatwiającą zrzucanie składników, np. do garnka lub na patelnię;
- obecność rantu – gwarantującą, że soki z produktów nie wylewają się na powierzchnię blatu;
- ostrzałkę – ukrytą we fragmencie deski.