Czajnik elektryczny metalowy – co wziąć pod uwagę przy jego zakupie?

Autor: Klaudia

Czajnik metalowy elektryczny to jedno z kilku rozwiązań dostępnych na rynku. Do wyboru są również obudowy szklane, ze stali nierdzewnej czy plastikowe. Metalowa wyróżnia się dużą odpornością oraz ciekawym designem, który pasuje zarówno do minimalistycznych wnętrz, jak i tych w stylu retro.

Czerwony czajnik ze wskazówką pojemności

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. do jakiej kuchni pasuje metalowy czajnik elektryczny
  2. co wziąć pod uwagę przy wyborze czajnika
  3. jaki filtr wybrać

Czajnik elektryczny metalowy – do jakiej kuchni?

Czajnik w kolorze złotym

Czajnik elektryczny metalowy może sprawdzić się w przestrzeniach o bardzo różnym designie. Materiał obudowy nie stanowi tutaj ograniczenia, wręcz przeciwnie – jego plastyczność jest dużą zaletą. Metalowe czajniki o prostej, minimalistycznej formie doskonale nadają się do nowoczesnych, monochromatycznych wnętrz. Jeśli zdecydujesz się na czajnik w wyrazistym kolorze, to właśnie ten sprzęt może dodatkowo wprowadzać ciekawe przełamanie do całości. Z kolei czajniki w stylu retro znakomicie będą pasowały do aranżacji w stylu amerykańskich lat 70. czy 80. ubiegłego wieku. Część z nich sprawdzi się także w bardziej klasycznie urządzonych kuchniach. Tutaj idealnie będzie pasował metalowy czajnik elektryczny biały (np. Kenwood ZJX650WH) lub czarny (np. Breville VKT146X). Natomiast niekoniecznie będą one dobrze komponowały się z bardzo tradycyjnymi aranżacjami: ludowymi, prowansalskimi czy toskańskimi inspiracjami.

Co wziąć pod uwagę przy wyborze elektrycznego czajnika metalowego?

Metalowy czajnik elektryczny to popularny i tani model urządzenia do gotowania wody. W porównaniu z czajnikami szklanymi czy stalowymi jego zakup jest z pewnością bardziej opłacalny.

Wybierając konkretny model, warto zwrócić uwagę między innymi na:

  • grzałkę – może być ona spiralna (bardziej tradycyjna, jak w Sencor SWK 1223VT) lub płytowa (np. w Sencor SWK 1771GR). W tej drugiej bezpiecznie da się zagotować mniejszą ilość wody, w znacznie mniejszym stopniu osadza się na niej kamień, a sam czajnik łatwiej wyczyścić wewnątrz;
  • pojemność – na rynku dostępne są przeważnie modele o pojemności od 0,5 litra do 1,5 litra. Wybór zależy od liczby domowników. Do biura natomiast lepiej kupić większy czajnik o pojemności około 2 litrów;
  • moc – czajnik i energooszczędność raczej nie idą w parze, zasada jest bowiem taka: im większa moc, tym szybciej gotuje się woda. Moc dostępnych na rynku urządzeń wynosi od 700 W do nawet 3000 W. Większość użytkowników wybiera czajniki metalowe elektryczne z mocą do 2000 W. Jeśli zależy Ci jednak na skróceniu czasu gotowania jednego litra wody do 2,5 sekundy, to kup urządzenie o mocy 2000–2400 W. A gdy chcesz mieć naprawdę ekspresowe gotowanie, postaw na czajnik o mocy powyżej 2400 W.

Dodatkowe, wartościowe rozwiązania stosowane w metalowych czajnikach elektrycznych to: antypoślizgowa podstawa, automatyczny wyłącznik po zagotowaniu wody, zabezpieczenie przed włączeniem czajnika bez wody (np. w Sencor SWK 1773VT), oświetlenie podczas gotowania, zdejmowana pokrywa. Cennym ułatwieniem jest także wskaźnik poziomu wody – z pozoru nieistotny, w praktyce bardzo wygodny.

W nowoczesnych czajnikach można spotkać również tak ciekawe funkcje, jak podgrzewanie wody do określonej temperatury, niekoniecznie do wrzenia. Ta opcja sprawdza się idealnie w przypadku smakoszy herbat wymagających szczególnego traktowania oraz rodziców niemowląt, często podgrzewających wodę do określonej temperatury. Wiele osób doceni też funkcję podtrzymywania ciepła zagotowanej wody. Trzeba jednak zaznaczyć, że takie dodatki rzadko występują w czajnikach metalowych, które są zazwyczaj najtańszymi modelami, a każde takie urozmaicenie podnosi ich cenę.

  • 319 zł
  • 319 zł
  • 449 zł
  • 369 zł
  • 299 zł

Jaki filtr powinien posiadać metalowy czajnik elektryczny?

Czarny czajnik elektryczny

Wybór czajnika elektrycznego powinien obejmować nie tylko postawienie na metalową lub szklaną obudowę. Odnosi się on także do filtra, który oczyszcza wodę wlewaną do czajnika. Musimy bowiem dbać o to, aby ta, która znajdzie się już w środku urządzenia, była jak najbardziej czysta. Ma to wpływ nie tylko na wygląd zaparzonego później napoju i doznania estetyczne, ale przede wszystkim na zdrowie. W metalowych czajnikach elektrycznych do wyboru mamy:

  • filtry z siateczki nylonowej – najtańsze i najpopularniejsze, wychwytujące jednak tylko te największe zanieczyszczenia. Nieźle radzą sobie zaś z kamieniem;
  • filtry z siateczki stalowej – wyłapujące też mniejsze zanieczyszczenia, dzięki czemu są bardziej efektywne;
  • filtry węglowe – eliminujące nie tylko widoczne zanieczyszczenia, lecz także nieprzyjemny zapach, który czasem towarzyszy wodzie.

Osobnym rozwiązaniem jest dzbanek filtrujący zintegrowany z czajnikiem. To najskuteczniejszy sposób filtracji, aczkolwiek jednocześnie najdroższy i właściwie niestosowany w czajnikach metalowych. Częściej natomiast w szklanych i tych ze stali nierdzewnej.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów