Data publikacji: 2 lutego 2017
ARTYKUŁ - PORADNIK

Jak wybrać chłodziarkę do wina?

Poleć znajomemu Drukuj

Jeżeli jesteś miłośnikiem dobrego wina, potrzebne Ci chłodne miejsce, w którym Twoja cenna kolekcja będzie dojrzewać. W sprzedaży znajdują się chłodziarki do wina, które będą chronić Twoje wino przed wibracjami i światłem, i utrzymywać je w optymalnej temperaturze. Zobacz, na co zwracać uwagę przed zakupem. 

 

Przechowywanie

Chłodziarki do wina różnią się budową i parametrami technicznymi, co ma na celu dopasowanie ich do potrzeb określonych odbiorców. Istotne jest, aby zdać sobie sprawę z tego, czy potrzebujemy urządzenia do przechowywania wina przez stosunkowo krótki czas, czy też takiego, w którym wino będzie długo dojrzewać.

Wielkość obudowy

Chłodziarki do wina dostępne są praktycznie we wszystkich rozmiarach i kształtach obudowy, dzięki czemu z łatwością znajdziemy model pasujący do naszej kuchni. Ogólnie rzecz biorąc chłodziarki do wina można podzielić na modele niskie (do wysokości blatu) i wysokie.

 

Jakość

Dostępne modele chłodziarek do wina mają obudowy o różnych stylach i kształtach wykonane z takich materiałów jak stal, aluminium lub polerowane drewno. Obecnie na rynku jest duży wybór specjalistycznych chodziarek, które pomogą Ci przechowywać, rozwijać i chronić Twoją kolekcję win.

Pojemność (liczba butelek)

Wybierając chłodziarkę do wina, należy wziąć pod uwagę liczbę miejsc na butelki.  Liczba butelek, jaką może pomieścić dana chłodziarka jest podana zazwyczaj w opisie produktu lub instrukcji obsługi.

Temperatura

Jednym z ważniejszych kwestii, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze chłodziarki jest temperatura, bowiem różne rodzaje wina w odmienny sposób reagują na różną temperaturę. Zbyt duża temperatura może przyspieszyć proces dojrzewania, natomiast zbyt niska może spowodować powstawanie osadów lub zawiesin w winie.

 

 ZOBACZ PEŁNĄ OFERTĘ CHŁODZIAREK DO WINA W NASZYM SKLEPIE!

 

 

Strefy temperatur

Modele, które posiadają dwie lub trzy autonomiczne strefy pozwalają ustawić w każdej z nich inną temperaturę, co pozwala przechowywać w każdej z tych stref inny rodzaj wina. Z kolei tańsze modele posiadają układ różnicowania temperatury, który na górnych półkach obudowy utrzymuje wyższą temperaturę dla czerwonego wina, a na dolnych półkach niższą temperaturę np. dla wina białego, i to w obrębie tej samej przestrzeni.

Przechowywanie wina

Modele przeznaczone do przechowywania wina w długim okresie czasu same regulują temperaturę w zakresie od 5 do 20 stopni w zależności od jego rodzaju: czerwonego, białego lub szampana. Jeżeli temperatura na zewnątrz ulegnie zmianie, urządzenie albo obniży temperaturę, albo podniesie ją, tak aby temperatura wewnątrz nie uległa zmianie.

Wibracje

Inną ważną kwestią, którą należy rozważyć przed podjęciem decyzji o tym gdzie i w jaki sposób przechowywać kolekcję win są drgania i wibracje. Ma to duże znaczenie zwłaszcza w przypadku czerwonego wina gdzie poruszenie osadu może mieć negatywny wpływ na proces dojrzewania wina.

Idealne środowisko do przechowywania wina to takie, w którym wibracje nie występują, chociaż niewielkie drgania od sąsiednich urządzeń kuchennych nie powinny negatywnie wpłynąć na jakość wina. Zalecamy jednakże aby nie stawiać małych chłodziarek lub samych półek z winem bezpośrednio na lub w pobliżu takich urządzeń jak pralka czy zmywarka.

Łatwość obsługi

Wybierz model chłodziarki do wina, który będzie sterowany elektronicznie. To wygoda, ale również pewność, że wszystko masz pod kontrolą i ustawiłeś temperaturę optymalną dla danego trunku. Ponadto eletroniczne sterowanie pozwala na zastosowanie bardziej dokładnych ustawień, dzięki czemu urządzenie jest oszczędniejsze.

 

Wilgotność

Jeżeli wino będzie przechowywane w piwnicy, przyjmuje się, że idealna wilgotność powinna wynosić około 70%, co zapobiegnie wysychaniu korka. Jeżeli wilgotność będzie niższa może dojść do wysychania korka, co spowoduje przedostawanie się powietrza do butelki i oksydację wina.

Z kolei wyższy poziom wilgotności nie zaszkodzi samemu winu, ale może mieć negatywny wpływ na jakość etykiet na butelkach (gnicie, pleśń). Można temu zapobiec stosując specjalne ochraniacze z tworzyw sztucznych.

 Światło

Bezpośrednie światło, zarówno sztuczne jak i słoneczne, może doprowadzić do przyspieszonego starzenia się wina (zwłaszcza białego), w związku z czym kolekcję win należy ustawić w zacienionym miejscu.

Światło może podnieść temperaturę wewnątrz butelki, co z kolei może spowodować, że wino się zepsuje. O ile białe wina są na to bardziej narażone ze względu na bardziej przejrzyste szkło, promienie ultrafioletowe są w stanie przeniknąć nawet butelki zrobione z ciemniejszego szkła, w których przechowuje się wina czerwone. Najbardziej czułe na światło są wina musujące (szampany), dlatego też należy je przed nim szczególnie chronić.
 
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest
Poleć znajomemu
Drukuj

Porady dotyczące wyboru sprzętu


Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego, jak wybrać i co wybrać. Kupno pralki, telewizora czy laptopa stanie się łatwiejsze dzięki zawartym tutaj informacjom i poradom. Także porady video! Wybierz odpowiednią kategorię tematyczną i dowiedz się więcej przed dokonaniem zakupu.
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij
Ostatnio
dodane artykuły
Sprawdź, dlaczego warto kupić nawigację samochodową z TMC!
Zobacz więcej   
Sprawdź, jaką przekątną ekranu powinna mieć najlepsza nawigacja samochodowa!
Zobacz więcej   
Sprawdź, co lepiej sprawdzi się w trasie – GPS czy smartfon!
Zobacz więcej   

Znajdź nas