Blender stojący – jaki model wybrać? Co można w nim przygotować?

Autor: Agnieszka

Blender stojący to jedno z ważniejszych urządzeń kuchennego AGD. Produkt pozwala przygotować nie tylko wiele różnorodnych owocowo-warzywnych potraw, ale też masło, mąkę czy kruszony lód. Przed jego zakupem warto zwrócić uwagę, jakie ma parametry techniczne.

Mężczyzna i kobieta nalewają koktail z kielicha blendera do szklanki w kuchni

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. jaki blender stojący jest najlepszy
  2. czym kierować się przy zakupie urządzenia
  3. co można przygotować za pomocą blendera

Blender stojący – cechy dobrego urządzenia

Kobieta przygotowuje zupę w blenderze stojącym

Blender stojący, zwany też blenderem kielichowym, to jedno z podstawowych urządzeń wykorzystywanych w kuchni. Ułatwia siekanie, rozdrabnianie i mieszanie różnorodnych składników – od twardych orzechów i kostek lodu, po mięsiste owoce, liściaste warzywa i zioła. Urządzenie pozwala przygotować wiele przystawek, deserów, kremów i sosów. Jest niezbędnym narzędziem do przyrządzenia masła orzechowego, humusu czy orzeźwiających koktajli i alkoholowych szejków. Dobry blender stojący jest funkcjonalny i wygodny w eksploatacji, otwiera wiele możliwości kulinarnych zarówno amatorom gastronomii, którzy spędzają w kuchni niewiele czasu, jak i miłośnikom urozmaiconych posiłków, dla których gotowanie stanowi prawdziwą pasję.

Rynek oferuje szeroki asortyment blenderów stojących, mających różnorodne funkcje, pojemność kielicha, moc silnika i prędkość pracy ostrzy. Przed zakupem urządzenia warto zwrócić szczególną uwagę na parametry techniczne sprzętu i dopasować ich rodzaj do indywidualnych potrzeb, mając na uwadze charakter przygotowywanych w nim potraw. Moc to jedna z ważniejszych specyfikacji. Im jest większa, tym dłużej i intensywniej urządzenie może pracować. Przykładowo Kenwood Sport2Go SMP060WG o mocy 300 W polecany jest do kruszenia lodu i przygotowywania koktajli, a dodatkowo wyposażony w dwie butelki z wygodnym sportowym zamknięciem, w których ulubiony szejk możemy zabrać na trening lub w plener. Z kolei moc silnika 1500 W w Sencorze SBU 7874RD gwarantuje, że mikser poradzi sobie nawet z największymi kulinarnymi wyzwaniami. Drugim istotnym parametrem są obroty, których liczba określa prędkość, z jaką poruszają się ostrza. Wysokie obroty pozwalają na szybkie i efektywne ubijanie, miksowanie czy rozdrabnianie. Tefal Perfectmix + BL811D39 charakteryzuje się aż 28000 obrotów na minutę. Dobry blender stojący (np. Philips Daily Collection Miniblender HR2604/80) ma dodatkowo regulację liczby poziomu obrotów. Trzecią, ale nie mniej ważną cechą, jest pojemność kielicha. Im większa, tym większe porcje można przygotować, np. Bosch MMBM7G3M pozwala na przyrządzenie 0,6 litra napoju, kremu czy sorbetu, z kolei RAVEN EBK002 umożliwia miksowanie, mieszanie i kruszenie 1,5 l wkładu.

  • 1 499 zł
  • 1 499 zł
  • 1 629 zł
  • 549 zł
  • 539 zł

Czym jeszcze kierować się przy zakupie blendera stojącego?

Męska ręka nalewa do szklankitruskawkowe smoothie

Kupując blender stojący, warto zwrócić uwagę na kilka dodatkowych właściwości. Przede wszystkim na jakość wykonania dzbanka i tworzywo wykorzystane do jego stworzenia. Do najbardziej powszechnych należą: szkło (jak w RAVEN ER002), szkło hartowane, którym cieszy się Zelmer 32Z010(ZSB1100B), tworzywo sztuczne (por. RAVEN ENB001 2 w 1) oraz tritan, tzw. nowoczesny plastik, charakteryzujący się wysoką odpornością chemiczną, cieplną i mechaniczną, jak w modelu Sencor SNB4303BK Nutri Blender. Wybierając blender stojący, należy zwrócić uwagę na jego funkcjonalność, tzn. programy i tryby pracy, do których jest polecany. Dla miłośników koktajli, smoothie czy jogurtów do picia optymalnym rozwiązaniem będzie blender wyposażony w podstawowe funkcje, jak miksowanie i rozdrabnianie, np. Bosch MMR15A1. Z kolei kucharzy pragnących poszerzać swoje możliwości kulinarne ucieszy MPM MBL-26 z opcją kruszenia, mieszania, ubijania, a nawet pakowania próżniowego.

Przepisy na dania z blendera

Blender stojący pozwala nie tylko na odtworzenie receptur z książki kucharskiej, ale również umożliwia eksperymentowanie i tworzenie własnych przepisów na różnorodne przystawki, sosy czy napoje. Jest nieoceniony w przygotowywaniu owocowych deserów, np. sorbetu truskawkowego. Aby cieszyć się smakiem schłodzonych truskawek, wystarczy 0,5 kg świeżych owoców umyć i pokroić w ćwiartki, dodać 4 łyżki soku z cytryny i zasypać 2 łyżeczkami cukru. Mieszankę wstawiamy do zamrażalnika na 2–3 godziny. Wyciągamy z chłodziarki i dokładnie miksujemy na gładką masę. Deser można podawać od razu bądź schłodzić go, aż całkowicie stężeje. Blender stojący z łatwością przygotuje też masło orzechowe, którego smak zaskoczy domowników w niedzielny poranek. Wystarczy podprażyć 400 g orzeszków ziemnych lub innych dowolnych orzechów na blasze w piekarniku rozgrzanym do 200°C bądź na patelni do chwili uzyskania lekko brązowego koloru. Wsypujemy orzechy do dzbanka miksera, dodajemy szczyptę soli i blendujemy około 2–3 minut.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów