Jaki powinien być blender do robienia soków?

Autor: Adam

Sok to częsta alternatywna dla surowych i nieprzetworzonych owoców lub warzyw. Do przyrządzenia pełnowartościowego soku najczęściej używa się wolnoobrotowej wyciskarki. Coraz większą popularnością cieszą się jednak soki wykonywane w blenderze. Najlepszy okazuje się w tym wypadku blender kielichowy.

Blender kielichowy wypełniony pomarańczowym sokiem na drewnianym blacie

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. czy soki z blendera są wartościowe
  2. jaką moc silnika powinien mieć blender do soków
  3. w jaki sposób zapobiec podgrzaniu soku w blenderze
  4. jaki kielich blendera będzie najlepszy do soku
  5. jak za pomocą blendera przygotować smaczne soki

Czy soki z blendera są wartościowym pokarmem?

Blender kielchowy z zielonym napojem, Obok na blacie leżą zielone owoce i warzywa

Wartości odżywcze zawarte w soku w dużej mierze zależą od obrotów blendera. W wyniku wysokich obrotów istnieje bowiem ryzyko podgrzania blendowanej potrawy. Wysoka temperatura niszczy zawarte w owocach i warzywach korzystne dla zdrowia składniki. Większość blenderów nie działa jednak na tak wysokich obrotach, aby przygotowane w nich soki okazały się niewartościowe.

Na rynku pojawiły się modele wyposażone w specjalną technologię, sprawiającą, że produkty dłużej zachowują składniki odżywcze i świeżość. Przykładem takiego blendera jest Tefal Mini Vacuum Freshboost BL181D31 z technologią NutriKeep™. Powietrze wysysane jest z kielicha przed blendowaniem, co ogranicza utlenianie składników i sprawia, że zachowują właściwości przeciwutleniające. Kielich blendera Fresh Boost pełnić może jednocześnie rolę pojemnika, w którym panuje stabilne dla napoju środowisko.

Blender do soków – moc silnika i pomiar temperatury

Żeby zapobiec przegrzaniu soku w blenderze, w trakcie przygotowywania go wystarczy dodać kilka lub kilkanaście kostek lodu. Pozwoli to uzyskać gotowy produkt o odpowiednio niskiej temperaturze. Jednakże z twardym lodem poradzi sobie najlepiej sprzęt o wystarczająco dużej mocy silnika, wyposażony w funkcję kruszenia lodu. Wartość 700 W w zupełności wystarczy. Ponadto moc blendera wpływa na stopień rozdrobnienia poszczególnych produktów. Modelami spełniającymi te kryteria są m.in.: Tefal BlendForce 2 BL435831, RAVEN EBK004, Tefal Perfectmix+ BL811D38. Przegrzaniu potrawy zapobiec można w blenderze do soków pozwalającym stale kontrolować temperaturę blendowanych składników. Taki sprzęt ma termometr w końcówce tampera i wyświetlacz w jego trzonku.

  • 649 zł
  • 1 629 zł
  • 449 zł
  • 229 zł
  • 159,99 zł

Sok z blendera – doskonałe źródło błonnika

Blender kielichowy wypełniony sokiem z czerwonych owoców i warzyw

W przeciwieństwie do wyciskarki blender nie produkuje tzw. suchej pozostałości. Oznacza to, że uzyskujemy większą niż przy zastosowaniu wyciskarki ilość gotowego soku z tej samej porcji produktów. Dodatkowo stanowi on doskonałe źródło błonnika. Zjedzone w tej postaci owoce lub warzywa są łatwo przyswajalne, a do tego niezwykle smaczne. Dzięki nim można z łatwością „przemycać” wartościowe, a nielubiane przez niektórych, składniki.

Kielichowy blender do soków

Najprościej zrobić sok w blenderze kielichowym, zwanym też dzbankowym. Dobrym wyborem są na ogół sprzęty o średniej pojemności misy. Najsmaczniejsze są soki robione na świeżo. Niepotrzebny będzie zatem duży dzbanek, chyba że mamy liczną rodzinę. Większy blender kielichowy trudno jest schować, przez co zwykle stoi na stałe na blacie. Dobrze zatem, jeśli ma specjalne przyssawki, zapewniające mu odpowiednią stabilizację. Czynnikiem, na który warto zwrócić uwagę, jest materiał, z jakiego wykonano dzbanek. Najlepsze są modele z dzbankami ze szkła. Kielich z tworzywa sztucznego, mimo iż jest lżejszy, to mało odporny na uderzenia. Istnieje ryzyko pojawienia się na nim przebarwień od owoców i warzyw. Poleca się też kielichy wykonane ze szkła hartowanego, w których bez obaw o uszkodzenia można przerabiać nawet bardzo twarde składniki. Stosunkową nowością są dzbanki z tritanu. To materiał odporny na zarysowania i bezpieczny w użytkowaniu, bo nie zawiera szkodliwego BPA. Przykładowe, często polecane, blendery kielichowe na soki to modele: WMF Kult Pro, Sam Cook PSC-80 (czarny), Bosch VitaMaxx 2 in 1 MMBV625M, Zelmer SB1000 (ZSB1400B). Niemal wszystkie wyposażone są w pojemniki, dzięki którym przyrządzone koktajle można z łatwością zabrać ze sobą z domu lub bezpiecznie przechować w chłodziarce.

Jak robić soki w blenderze?

W dobrym blenderze można zrobić soki warzywno-owocowe z dowolnych składników. Bez względu na to, na jakie się zdecydujemy, należy je najpierw dobrze umyć i osuszyć, a później rozdrobnić na mniejsze kawałki, żeby łatwiej było je zblendować. Niektóre wymagają pozbycia się skórki czy pestek. Do kielicha wlewamy wodę, bo dzięki niej łatwiej będzie zmiksować składniki. Jej ilość zależy od soczystości owoców i warzyw. Składniki najlepiej układać warstwami – od najcięższych do najlżejszych. Prawdopodobnie potrzebne będzie kilkukrotne blendowanie. Jeśli zależy nam na klarownym soku, napój trzeba przecedzić przez sitko lub gazę. W sieci można znaleźć liczne przepisy na soki wykonywane przy użyciu blendera.

100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
100% osób oceniło ten artykuł jako przydatny
Dodaj do Facebooka Kopiuj link