Blender do lodu – ręczny, kielichowy. Jaki jest najlepszy?

Autor: Klaudia

Przyrządzanie wartościowych i zdrowych owocowych smoothies lub kolorowych drinków nie musi być trudne. Można je z powodzeniem zrobić w domu. Pod warunkiem jednak, że ma się na wyposażeniu dobrej jakości blender do lodu: kielichowy lub ręczny. Który z nich będzie lepszy do kruszenia zimnych kryształów?

kostki lodu

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:

  1. na co zwracać uwagę podczas zakupu blendera
  2. jakie są zalety blendera ręcznego
  3. jakie są zalety blendera kielichowego
  4. jaki blender wybrać do kruszenia lodu

Czym jest blender ręczny? Jakie ma zalety?

mężczyzna przygotowuje owocowe smoothie za pomocą blendera

Blender to drobny, wielofunkcyjny sprzęt AGD, który przyda się w każdej kuchni. Za jego pomocą możemy miksować, mielić, rozdrabniać i mieszać. W ten sposób nie tylko zmielimy orzechy na drobno, przygotujemy zupę krem i mus, ale też rozkruszymy lód, wykorzystując go następnie do smoothies lub drinków alkoholowych. Zanim jednak zdecydujemy się na zakup urządzenia, warto zapoznać się z rodzajami blenderów i ich zastosowaniem.

Najczęściej kupowanym blenderem do przygotowania zup i przecierów jest blender ręczny. Wyróżnia się on tym, że nie posiada osobnego kielicha ani pojemnika. Jest on bardzo praktyczny, ponieważ można włożyć do go różnych naczyń, nawet tych z bardzo gorącymi potrawami. Jest łatwy w użyciu i zajmuje mało miejsca w szafce lub szufladzie. Bez problemu można go również myć pod bieżącą wodą. Niektóre modele dostępne na rynku wyposażone są jednak w dodatkowe pojemniki i nakładki, za pomocą których można m.in. szatkować i ciąć. Przykład tak rozbudowanego produktu stanowią blendery Braun Multiquick 9 MQ9087 Gourmet oraz Bosch MaxoMixx MSM881X1.

Czym jest blender kielichowy? Jakie ma zalety?

Blender kielichowy, jak sama nazwa wskazuje, wyposażony jest w podręczny kielich, do którego wrzuca się wybrane składniki i tnie za pomocą znajdujących się na jego dnie ostrzy. Plusem kupna tego rodzaju blendera jest przede wszystkim wygoda użytkowania. Można go włączyć i zająć się w tym czasie czymś innym. W odróżnieniu od blendera ręcznego, nie trzeba stać przy potrawie i trzymać rączki urządzenia. Zajmuje co prawda więcej miejsca, ale najczęściej wyposażony jest także w większą moc i liczbę funkcji.

  • 1 499 zł
  • 1 519 zł
  • 109,99 zł
  • 1 499 zł
  • 249 zł

Na co zwracać uwagę, kupując blender do kruszenia lodu?

szek kuchni zajmuje się kruszeniem lodu w blenderze kielichowym

O możliwości wykorzystania blendera ręcznego czy kielichowego do kruszenia lodu decyduje przede wszystkim jego moc. Dlatego też te 100-watowe nie będą odpowiednie i lepiej sprawdzą się w przypadku zup i sosów aniżeli lodu. Najlepsze okażą się blendery o mocy powyżej 600 W. Dobrym przykładem jest Braun MQ775 Patisserie, łączący zalety blendera kielichowego i ręcznego. Ogromną moc – 1000 W – ma również blender Kenwood Triblade HDM802SI, który może być też z powodzeniem wykorzystywany w celach profesjonalnych.

Nie mniejsze znaczenie w przypadku kruszenia lodu ma stopa blendera. Musi być ona wykonana z wytrzymałego materiału, najlepiej stali nierdzewnej. Warto zwrócić uwagę na to, aby urządzenie miało wbudowaną kontrolę prędkości. Jest to najczęściej regulowane za pomocą siły nacisku palca na przycisk. W ten sposób użytkownik ma kontrolę nad stopniem kruszenia i mielenia. Funkcję turbo posiada np. dobrej jakości blender Zelmer ZHB1304B. Kluczem do sukcesu w przypadku dobrego kruszenia lodu są także ostrza wykonane ze stali nierdzewnej. Często są one zakrzywione i z ząbkami. Ruchome ostrza zwiększają obszar cięcia, co przekłada się na oszczędność czasu i energii elektrycznej. Niektóre modele wyposażono w specjalną przystawkę do kruszenia lodu. Nie jest to jednak standardem i można się bez tego obyć.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, który rodzaj blendera będzie lepszy do kruszenia lodu. Jeśli moc urządzenia jest odpowiednio duża, należy się wówczas kierować wyłącznie wygodą. Zaleca się ponadto, aby w miarę możliwości wybierać blendery wielofunkcyjne, dające możliwość blendowania zarówno ręcznego, jak i w kielichu. Takie zestawy bardzo często posiadają na wyposażeniu także szereg różnych nakładek, np. do cięcia warzyw w fantazyjne wzory. Lepiej zatem zainwestować nieco więcej w urządzenie, które będzie służyć przez wiele lat.

Jak kruszyć lód za pomocą blendera?

Kruszenie lodu za pomocą dobrej jakości blendera nie różni się niczym od mielenia ziaren pieprzu czy kawy. Całość trwa maksymalnie 15–20 sekund (w zależności od oczekiwanego efektu). Jeśli chcemy przyspieszyć czynność, wystarczy skorzystać z opcji turbo lub Smart Speed. Dzięki temu mamy większą kontrolę nad zawartością pojemnika miksującego.

CZY WIESZ, ŻE...

Na wydajność blendera wpływa również rodzaj jego końcówki. Najtrwalsze są te wykonane z metalu. Wiąże się to co prawda z większym wydatkiem, ale przekłada na dłuższy czas użytkowania.

Artykuł jeszcze nie został oceniony. Kliknij w gwiazdkę, aby dodać ocenę
Dodaj do Facebooka Kopiuj link

Twój osobisty doradca w każdej chwili do dyspozycji

połączenie interaktywne

Razem z doradcą będziesz widzieć ten sam ekran serwisu, produkty i informacje o nich.

Zgodnie z regulaminem i polityką prywatności

TAK DBAMY O TWOJE BEZPIECZEŃSTWO
Połączenie jest bezpieczne i szyfrowane.
Więcej informacji o bezpieczeństwie

 
Doradca nie będzie widział Twoich danych, haseł czy informacji o płatnościach.

 
Doradca nie będzie widział innych Twoich otwartych zakładek ani programów