Bambusowe akcesoria kuchenne są ekologiczne i bardzo wytrzymałe. Sprasowane pod wysokim ciśnieniem włókna bambusowe zapewniają odporność na uszkodzenia, wilgoć i pękanie, dlatego sprawdzą się w roli materiału na deski do krojenia, pojemniki czy bloki do noży. Bambusowe przybory kuchenne są w pełni biodegradowalne, bezpieczne dla naszego zdrowia i mają właściwości antybakteryjne.
Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ: |
Bambusowe dodatki do kuchni – jakie mają zalety?
Bambusowe akcesoria do kuchni są trwałe i wyróżnia je naturalny wdzięk. Łatwo komponują się z dodatkami wykonanymi z innych materiałów, np. betonu, białej ceramiki lub szkła. Przedmioty z naturalnego drewna są funkcjonalnymi i trwałymi akcesoriami codziennego użytku, które jednocześnie pełnią funkcję dekoracyjną. Drewniejące włókna bambusa są lekkie, wytrzymałe i słabo przewodzą ciepło. Wykonane z nich przedmioty szybko wysychają i są odporne na uszkodzenia mechaniczne. Ten naturalny surowiec to bezpieczny zamiennik dla plastikowych opakowań. Przykładami są Zwilling pojemnik na akcesoria 11 cm, który sprawdzi się w roli kuchennego przybornika, oraz większy, sześcienny Zwilling pojemnik na akcesoria 16 cm. W ich wnętrzu możemy schować np.: foremki do babeczek, torebki herbaty, woreczki z przyprawami, a także inne przedmioty, w przypadku których zależy nam, aby były łatwo dostępne i skupione w jednym miejscu.
PORADA EKSPERTAUrządzając kuchnię, warto wybierać pojemniki i akcesoria wykonane z naturalnych surowców. Są one bezpieczne dla naszego zdrowia i środowiska. Bambus jest uniwersalnym materiałem, naturalnym i całkowicie biodegradowalnym. Drewno bambusowe coraz częściej zastępuje tworzywa sztuczne, które mogą zawierać szkodliwy Bisfenol A i potęgują problem nadmiernego generowania śmieci. |
Bambusowe akcesoria kuchenne – deski do krojenia, stolnice, stojaki na noże
Wysoka odporność na wilgoć i uszkodzenia mechaniczne sprawia, że drewno bambusowe może być wszechstronnie wykorzystywane. Jednym z najpowszechniejszych zastosowań są deski do krojenia. Zwilling deska bambusowa 42 cm zapewnia wygodę użytkowania i łatwe czyszczenie. Jej specjalna konstrukcja pozwala na obustronne użytkowanie, a elastyczna powierzchnia jest zabezpieczeniem przed stępieniem noża. W sprzedaży dostępna jest także bardziej kompaktowa Zwilling deska bambusowa 25 cm. Pomimo wysokiej odporności na wchłanianie wody, akcesoria kuchenne z bambusa lepiej myć ręcznie. Sprawdzonym sposobem jest czyszczenie miękką gąbką zmoczoną w ciepłej wodzie z odrobiną płynu do naczyń. Przyborów lepiej nie moczyć i zaraz po umyciu należy wytrzeć je chłonnym ręcznikiem lub suchą ścierką.
Bambusowe dodatki do kuchni produkowane są przy użyciu prasy pod wysokim ciśnieniem. Technologia ta sprawia, że włókna bambusowe zyskują wysoką twardość i są bardzo wytrzymałe. Zaletą dodatków wykonanych z tego surowca jest brak absorpcji zapachów. Bambus jest też odporny na wypaczanie i odbarwienia. Nie odkształca się ani nie pęka pod wpływem użytkowania. Na jego walory użytkowe wpływa również naturalny rysunek usłojenia w postaci pasków. Aspekt estetyczny jest szczególnie widoczny na przedmiotach o dużych gabarytach, jak np. stolnice do wyrabiania ciasta. Wybierając bambusowe dodatki do kuchni, szczególnie łyżki i łopatki, eliminujemy ryzyko uszkodzenia teflonowych powłok naszych patelni i garnków. Drewno jest materiałem delikatniejszym niż metal, nie ma więc obaw o to, że porysuje naczynia w trakcie gotowania. Bambus to surowiec, który często wykorzystuje się też do produkcji stojaków na noże. Przykładem jest Zwilling Four Star - zestaw 4 noży w bloku. Wyjaśnieniem tego faktu są właściwości antybakteryjne, jakie wyróżniają drewno bambusowe na tle wielu innych materiałów.
Bambusowe akcesoria kuchenne – garnki do gotowania na parze
Wśród kuchennych dodatków wykonanych z bambusa znajdziemy nie tylko przybory tak popularne, jak: deski do krojenia, łyżki, stojaki czy pojemniki. Na rynku dostępne są także wytrzymałe, ekologiczne i biodegradowalne garnki do gotowania na parze. Są to specjalne nakładki z bambusowymi sitkami, które absorbują wodę podczas gotowania. Naczynie to jest używane np. w kuchni azjatyckiej. Pozwala na osiągnięcie efektu soczystych i wilgotnych dań, które obfitują w witaminy i wartości odżywcze. Bambusowe parowniki do gotowania są odporne na wysokie temperatury, dlatego nie ma obaw o to, że przypalą się w trakcie przyrządzania posiłku.