Toster a opiekacz – podobieństwa i różnice. Co można w nich przygotować?

Paulina Łukasiewicz

W teorii służą do tego samego, w praktyce to dwa zupełnie różne urządzenia – mowa oczywiście o tosterze i opiekaczu, czyli sprzętach, które umożliwiają wygodne i szybkie przygotowywanie ciepłych przekąsek na bazie pieczywa. Jakie są więc różnice pomiędzy tosterem a opiekaczem? Który z nich daje większe możliwości w zakresie przyrządzania różnego rodzaju posiłków? Tego wszystkiego dowiesz się z poniższego tekstu.

 

Podobne przeznaczenie

Toster i opiekacz łączy w zasadzie jedynie ich przeznaczenie – oba te urządzenia powstały, aby umożliwiać szybkie i łatwe przygotowywanie przekąsek, których podstawą jest pieczywo. Efekty, które można osiągnąć za pomocą tych sprzętów, są jednak zdecydowanie odmienne: aby przyrządzić wyłącznie kromki chleba, czyli po prostu chrupiące tosty lub grzanki, potrzebny będzie toster, a opiekacz pozwoli przygotować na ciepło całe kanapki złożone z dwóch kromek (np. z serem, który pod wpływem temperatury przyjemnie się roztapia, szynką lub innymi dodatkami).

 

Toster a opiekacz – różnice konstrukcyjne i zasady działania

Zdecydowanie dłużej niż podobieństwa można wymieniać różnice między tosterem a opiekaczem – te, które można zauważyć już na pierwszy rzut oka, są związane z konstrukcją obu urządzeń, a tym samym – zasadami ich działania. Mniej miejsca na kuchennym blacie zajmie toster, czyli stojący, stosunkowo niewielki sprzęt z najczęściej dwiema szczelinami, w których umieszcza się pojedyncze kromki. Pionowo ustawione w szczelinach pieczywo ogrzewane jest za pomocą ukrytych pod obudową grzałek. Kiedy podpiekanie dobiegnie końca, urządzenie automatycznie się wyłącza i podrzuca przy tym ciepłe, chrupiące tosty, jednocześnie ułatwiając ich wyciągnięcie ze szczelin – na tak przygotowanym chlebie można ułożyć lub rozsmarować dowolne dodatki.

  • 189 zł
  • 119 zł
  • 199 zł
  • 299 zł
  • 379 zł
  • 369 zł
  • 389 zł
  • 199 zł
  • 59,99 zł
  • 159,99 zł

Zazwyczaj większy i cięższy od tostera opiekacz niekiedy bywa określany mianem sandwichera. Ze względu na konstrukcję można powiedzieć, że ten sprzęt leży na blacie, zamiast na nim stać: urządzenie składa się z dwóch połączonych zawiasem części z płytami grzewczymi. Przygotowaną kanapkę (umieszcza się na dolnej płycie i przykrywa górną. W najczęściej spotykanych opiekaczach można przygotować od dwóch do czterech kanapek jednocześnie – co ważne, po wyjęciu gotowej przekąski z opiekacza ciepłe jest nie tylko pieczywo, ale również to, co znalazło się pomiędzy kromkami (tutaj ważna uwaga – składniki kanapki mogą być bardzo gorące).

 

Co wybrać: toster czy opiekacz?

Można się pokusić o stwierdzenie, że dla osób, którym rano zależy na czasie, lepszym wyborem będzie toster, a opiekacz lepiej sprawdzi się w sytuacji, kiedy zależy nam na większych możliwościach w zakresie przyrządzania potraw. Pierwszy ze sprzętów umożliwia przygotowanie gorących kromek (np. pieczywa pełnoziarnistego) w zaledwie kilka minut – po ich podgrzaniu wystarczy tylko nałożyć na nie ulubione składniki. Warto zaznaczyć, że dostępne są też tostery na 4 kromki, które pozwalają szybko zrobić tosty dla większej liczby osób. Ponadto klasyczne tosty to niejedyna opcja – wybierając toster z rusztem do bułek, zapewnisz sobie możliwość przyrządzania na ciepło również tego rodzaju pieczywa.

Pierwszy ze sprzętów umożliwia przygotowanie gorących kromek (np. pieczywa pełnoziarnistego) w zaledwie kilka minut – po ich podgrzaniu wystarczy tylko nałożyć na nie ulubione składniki.

Drugie z omawianych urządzeń daje natomiast nieco większe możliwości – szczególnie jeśli jest to opiekacz z wymiennymi płytami. Tego typu sprzęt umożliwi przygotowanie nie tylko pożywnych kanapek na ciepło, ale również (w zależności od rodzaju dołączonych płytek) panini lub gofrów, a ponadto może się przydać do grillowania.

Drugie z omawianych urządzeń daje natomiast nieco większe możliwości – szczególnie jeśli jest to opiekacz z wymiennymi płytami.

 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze tostera lub opiekacza?

Bez względu na to, czy wybierasz toster, czy opiekacz, twoją uwagę powinno przyciągnąć kilka dość istotnych kwestii. Poza parametrami technicznymi (np. mocą) najważniejsze wydają się możliwości, które wcale nie muszą się ograniczać jedynie do podpiekania pojedynczych kromek lub całych kanapek – dołączane do urządzeń akcesoria mogą zapewnić nieco większe pole do kulinarnego popisu. Ponadto warto się przyjrzeć zastosowanym rozwiązaniom, które usprawniają korzystanie ze sprzętu i przygotowywanie posiłków. W przypadku tostera są to między innymi funkcja rozmrażania pieczywa, możliwość regulacji stopnia opiekania i wysuwana tacka na okruchy ułatwiająca czyszczenie urządzenia. Opiekacz może być natomiast wyposażony w lampki kontrolne i czujnik temperatury (a także możliwość jej regulacji, jeśli sprzęt może być wykorzystywany do grillowania), a jego płytki grzewcze powinny być pokryte powłoką nieprzywierającą.

Polecane tostery
  • 159 zł
  • 157 zł
  • 139 zł
  • 109 zł
  • 89 zł
  • 429 zł
  • 165 zł
  • 149 zł
  • 199 zł
  • 199,99 zł

Obudowy zarówno tosterów, jak i opiekaczy mogą być wykonane ze stali nierdzewnej, tworzyw sztucznych, aluminium lub ich połączeń. Dlaczego o tym piszemy? Wykorzystany materiał ma wpływ nie tylko na wygląd urządzenia, ale również na jego trwałość i łatwość utrzymania w czystości. W kontekście budowy sprzętów warto również zwrócić uwagę na uchwyty opiekaczy – najlepiej, jeśli nie będą się nadmiernie nagrzewać.

 

Niby podobne, a jednak zupełnie inne

Jak można zauważyć, toster i opiekacz łączy jedynie to, że zostały stworzone z myślą o podgrzewaniu pieczywa. Różnic pomiędzy nimi jest jednak zdecydowanie więcej – wśród nich trzeba wymienić budowę, zasady działania i efekty, które da się osiągnąć za pomocą tych urządzeń. Mimo wszystko zarówno chrupiące tosty, jak i pożywne kanapki na ciepło stanowią świetne urozmaicenie śniadaniowego menu. I co bardzo ważne o poranku, z odpowiednim sprzętem można je przygotować w zaledwie kilka minut.

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?

Napisz nam, co myślisz

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Zostaw nam swoją opinię

Przykro nam, że ten artykuł nie spełnił Twoich oczekiwań. Chcemy się dowiedzieć, co możemy poprawić.

Wybierz jedną z opcji: *

Jeśli chcesz, podaj nam więcej szczegółów:

0/2000
Administratorem danych osobowych jest Euro-net Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, właściciel marki RTV EURO AGD, adres: 02-273 Warszawa ul. Muszkieterów 15, @: daneosobowe@euro.com.pl, telefon: 855 855 855, (Administrator). W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, w tym ich profilowaniu.

Dziękujemy za dodatkowy komentarz!

Zapisaliśmy Twoją wiadomość. Pomoże nam poprawić i ulepszyć treści w serwisie.

Dziękujemy! Zapisaliśmy Twoją opinię

Już zapisaliśmy Twój głos!

Dziękujemy!