Data publikacji: 4 kwietnia 2014
ARTYKUŁ - AKTUALNOŚCI
polecamy

Wypiekacz nie tylko do chleba

Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Poleć znajomemu Drukuj

Coraz więcej osób decyduje się na zakup wypiekaczy do chleba, doceniając ich szerokie możliwości. Urządzenia te są proste w obsłudze, pozwalają zaoszczędzić czas i mają niezwykle praktyczne zastosowanie. Można w nich przyrządzić bowiem nie tylko kilka rodzajów świeżego, pachnącego pieczywa.




Istnieje wiele wariantów wypiekaczy do chleba, które różnią się przede wszystkim liczbą programów. To właśnie urozmaicone funkcje decydują o uniwersalności sprzętu. Programy podstawowe służą do wypiekania pieczywa z mąki pszennej i mieszanej. Te bardziej zaawansowane przeznaczone są do mieszania i wyrabiania różnego rodzaju ciast, chleba tostowego i bezglutenowego, a nawet powideł i dżemu.
Funkcjonalność wypiekacza nie kończy się zatem na przygotowaniu aromatycznego chleba. W takim urządzeniu możemy uszykować bułki, ciasto na pizzę, pierogi lub makaron, jak również drożdżówki i inne słodkie wypieki. Niektóre modele umożliwiają nawet sporządzenie konfitur i domowego kompotu. W automacie do chleba zrobimy też pieczywo z wszelkimi dodatkami takimi, jak bakalie, ziarna, czy zioła. Niektórzy producenci idą o krok dalej i oferują produkty 2 w 1. Konstruują modele, które łączą w sobie funkcje wypiekacza i piekarnika. W tego typu automatach można nie tylko wypiekać chleb, ale również piec i podgrzewać inne potrawy.
Podsumowując, najbardziej innowacyjne urządzenia posiadają od kilku do kilkunastu programów, które pozwalają na stworzenie prawdziwie domowej piekarni. Funkcje podstawowe służą do wypieku małych i dużych bochenków z przewagą mąki pszennej, a także ciasta drożdżowego i chleba bezglutenowego. Programy szybkie przeznaczone są do pieczywa pszenno-żytniego oraz razowego z dodatkiem ziaren. Możliwość gotowania oznacza, że w wypiekaczu możemy przyrządzić marmoladę, powidła, konfitury i dżemy. Funkcja słodkich wypieków służy do przyrządzania ciastek na bazie proszku do pieczenia oraz ciast, zawierających tłuszcz i cukier. Opcje dodatkowe takie, jak sandwich lub biały chleb pozwalają stworzyć pieczywo o lekkiej strukturze np.: tosty i bagietki. Dzięki temu, że automat znakomicie miesza i wyrabia ciasto jest to także idealne urządzenie do uszykowania bułek, pizzy, makaronu, kopytek, czy pączków.
Wypiekacz Moulinex Home BreadBaguette OW6101 posiada szesnaście programów i specjalny ruszt na bagietki. Można w nim przygotowywać bułki oraz chleb, a także wyrabiać ciasto na pizzę i makaron. Posiada funkcję opóźnionego startu oraz regulację stopnia przyrumienienia. Wśród dodatkowych opcji znalazły się także podtrzymywanie ciepła, wyrabianie dżemu i programy dietetyczne. Urządzenie zostało wyposażone w specjalną łyżkę, miarkę, nożyk i pędzelek. Wyjmowana forma o pojemności 1,5 kg pokryta jest powłoką nieprzywierającą, co umożliwia łatwe wyciąganie wypieków.
Zelmer BM1000 to urządzenie o pojemności 1 kg, w którym samemu reguluje się poziom wypieku. Posiada jedenaście automatycznych programów, dzięki którym można przygotować kilka rodzajów wyśmienitego pieczywa, a także bułki i bagietki. Specjalny dozownik ułatwia dodanie do chleba ulubionych bakalii lub ziaren. Funkcja pieczenia produktów bezglutenowych, czyni wypiekacz idealnym dla osób o specjalnych wskazaniach żywieniowych. Dodatkową zaletą jest charakterystyczny sygnał dźwiękowy, który oznajmia koniec pracy. Urządzenie wyposażone jest w łyżkę, miarkę i mieszadło.

Proponowane Towary:

Tefal Home Bread Baguette PF610138
Unold 68511
Wypiekacze do chleba

Unold 68511

759 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Panasonic SD-ZB2512KXE
Philco PHBM 7000
FAQ
Dlaczego warto kupić wypiekacz do chleba? – Wypiekacz do chleba to urządzenie niezwykle wygodne i praktyczne. Znakomicie sprawdza się dla osób o szczególnych potrzebach żywieniowych, ale także dla tych, którzy uwielbiają świeże pieczywo, a nie mają czasu na jego wyrabianie od podstaw. Wypiekanie chleba za pomocą takiego urządzenia nie wymaga specjalnych receptur i szczególnego wysiłku.
Jaki kolor powinna mieć skórka chleba? – Konkretne funkcje urządzenia pozwalają kontrolować kolor i chrupkość skórki w zależności od naszych upodobań. Intensywność przyrumienienia możemy ustawiać za pomocą kilkustopniowej skali. Jeśli wolimy miękkie i lekkie pieczywo tostowe należy wybrać program typu sandwich.
Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?
9 1
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Zgłoś błąd na stronie
Prześlij uwagi
Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij

Ostatnio

dodane artykuły

Jak wybrać baterie do aparatu słuchowego?

 Problemy ze słuchem mogą dotknąć każdego i nie dotyczą jedynie osób starszych. Coraz więcej młodych ludzi znajduje się w grupie ryzyka. Zapoznaj się z rodzajami baterii odpowiednich do aparatów słuchowych.
Zobacz więcej   

Nie tylko kwiaty na Walentynki, czyli prezentowe pomysły na udany dzień zakochanych

Nie przepadasz za Walentynkami? A może jest wprost przeciwnie? Zawsze zastanawiasz się nad tym, co można podarować bliskiej osobie, by nie były to tylko kwiaty? Poznaj nasze pomysły na prezenty na wspólne spędzenie 14 lutego (i nie tylko).
Zobacz więcej   

Najbardziej wyczekiwane premiery smartfonów w 2017 roku

Kontynuacja podwójnych aparatów fotograficznych i rozszerzona rzeczywistość – oto czego możemy się spodziewać w 2017 roku. Poznaj premierowe modele smartfonów.
Zobacz więcej   

Znajdź nas