Data publikacji: 22 sierpnia 2014
ARTYKUŁ - PORADNIK
polecamy

Maszynki (nie tylko) do mięsa - najciekawsze funkcje

Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Poleć znajomemu Drukuj

Maszynki do mielenia powoli przestają kojarzyć się z mozolnym, ręcznym mieleniem, okupionym odciskami na palcach. Elektroniczne modele pozwalają zaoszczędzić wiele czasu i przygotowywać zdrowe posiłki o sprawdzonym składzie. Dzięki nim bez większego wysiłku rozdrobnisz mięso, sery i ziemniaki na placki, lub też wyciśniesz soki, zmielisz kawę czy przygotujesz soczyste musy owocowe. Ale to nie wszystko – jakie najciekawsze funkcje znajdziemy w maszynkach do mięsa?


Maszynki do mielenia do niedawna kojarzyły się głównie z mieleniem mięsa, jednak najnowsze modele potrafią znacznie więcej. Nabywając takie urządzenie, otrzymujesz zestaw wielu ciekawych funkcji, które mogą znacznie przyspieszyć i uprzyjemnić pracę w kuchni.

  • Młynek żarnowy. Miłośnicy aromatycznej, świeżo zmielonej kawy rodem z najlepszych kawiarni docenią maszynki posiadające młynek żarnowy. Dzięki niemu możesz zrezygnować ze sklepowych, gotowych mieszanek, których zapach i smak nigdy nie dorówna naturalnej, świeżo zmielonej kawie. Wystarczy tylko wrzucić ziarna i czekać aż powstanie proszek, z którego przygotujesz napar o głębokim, pobudzającym smaku. Poza kawą, młynek doskonale rozdrobni ulubione ziarna i przyprawy, a nawet zmieli mąkę do domowego wypieku chleba.

     
  • Nakładki do domowego przygotowywania kiełbas. Dzięki modelom wyposażonym w nakładkę do tworzenia kiełbas, domowi masarnicy będą mogli tworzyć sprawdzone kiełbaski o ulubionych proporcjach. Wystarczy, że wybierzesz rodzaj mięsa, doprawisz je najlepszym bukietem ziół i dodatków, aby stworzyć kiełbasy przepełnione naturalnym smakiem, którego nie zastąpią produkty oferowane w sklepach.

     
  • Wiele modeli posiada funkcję wyciskania do owoców i niektórych warzyw. Dzięki temu rozwiązaniu codziennie możesz tworzyć świeży koktajl witamin, który ugasi pragnienie i zachwyci naturalnym smakiem. Możesz wówczas zrezygnować ze stosowania gotowych soków, które często, poza owocami i warzywami, posiadają także solidną dawkę cukru i sztucznych dodatków. Warto wiedzieć, że wyciskarka, w odróżnieniu od sokowirówki, nie niszczy cennego dla naszego zdrowia błonnika i pozwala stworzyć sok pełen zdrowego miąższu i cząsteczek owoców. Wybierając maszynkę do mielenia posiadającą wyciskarkę nie musisz dokupować dodatkowych urządzeń – przez co oszczędzasz pieniądze i miejsce w kuchni, a do tego możesz stworzyć  smakowity sok np. z cytrusów, malin i kiwi czy też stworzyć domowy sok pomidorowy.

     

Proponowane Towary:

Zelmer Diana 887.54 (ZMM1054S)
Maszynki do mielenia

Zelmer Diana 887.54 (ZMM1054S)

289 zł 249 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Zelmer 687.5 (ZMM0815W)
Zelmer ZMM1284S (symbio)
Zelmer Diana 887.5 (ZMM1005S)
Zelmer 987.80 (ZMM1508S)
  • Dzięki funkcjom rozdrabniania i mielenia mięsa z łatwością stworzysz pyszny tatar z ulubionego mięsa, a stosując specjalną nakładkę, przygotujesz bliskowschodni przysmak, którym zachwycisz domowników i gości – czyli kebbe. Nie musisz już korzystać ze sklepowych, gotowych mieszanek, których jakość może pozostawiać wiele do życzenia. Dzięki maszynce do mielenia błyskawicznie stworzysz mieszankę o ulubionych proporcjach, która pozwoli Ci stworzyć aromatyczne kotlety, półprodukt do lasagne czy spaghetti bolognese oraz przygotować aromatyczny farsz – np. do papryki czy cukinii. Dzięki maszynce możesz także zmielić ryby, otrzymując delikatne kotleciki czy pasty rybne.

     
  • Dzięki nakładkom do mielenia maku, bez większego wysiłku stworzysz doskonale zmieloną masę makową, która jest podstawą wieku deserów i wypieków.

     
  • Dzięki funkcji szatkowania i tarcia błyskawicznie stworzysz ulubione surówki, masę na placki czy zetrzesz ser lub warzywa do zup i przetworów. Zdecyduj, czy chcesz pociąć je w plastry, zetrzeć na wybraną grubość wiórków lub zastosować nasadkę do krojenia w kostkę. Dzięki tej funkcji nie zmęczysz się rozdrabniając wybrane produkty:wystarczy, że wybierzesz optymalną grubość nakładki trącej, by otrzymać doskonale rozdrobnioną masę na placki, równo pokrojoną surówkę lub też bazę na soczyste ciasto marchewkowe. Wszystko to bez konieczności męczącego i czasochłonnego rozdrabniania na tradycyjnej tarce czy desce do krojenia.

 



Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?
16 2
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Zgłoś błąd na stronie
Prześlij uwagi
Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij

Ostatnio

dodane artykuły

Greenery, czyli odcień 2017 roku. Jakie produkty w tym kolorze wybrać?

Greenery, czyli najmodniejszy odcień 2017 roku, to wiosenna zieleń. Zobacz jakie produkty w tym kolorze kupisz w naszym sklepie. 
Zobacz więcej   

Technologiczne trendy na 2017 rok. Co może nas zaskoczyć?

Dalszy rozwój wirtualnej rzeczywistości czy cyfrowi asystenci – oto nowe kierunki, którym warto się bacznie przyglądać w 2017.  Co jeszcze pod względem technologii przyniesie rok 2017?
Zobacz więcej   

Najpopularniejsze świąteczne prezenty na przestrzeni lat. Zajrzyj pod choinkę lat 80. i 90.

Zastanawiałeś się jakie prezenty wręczano sobie z okazji Świąt 30 lat temu? A może sam ze wzruszeniem wspominasz gierkę Wilk i Zając? Zapraszamy w sentymentalną podróż.
Zobacz więcej   

Znajdź nas