Data publikacji: 24 lipca 2015
ARTYKUŁ - PORADNIK
polecamy

Jak przechowywać żywność? Sprawdź, jak prawidłowo ułożyć zakupy w lodówce!

Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Poleć znajomemu Drukuj

Planowane czy nie, zakupy, szczególnie te większe powodują niemały zawrót głowy. Kilometrowe kolejki do kasy, ciężki wózek i produkty zlokalizowane w niewygodnych miejscach sprawiają, że nie jest to ulubiona czynność większości z nas, w szczególności Panów. Wracając do mieszkania zastanawianie się co, gdzie i jak włożyć jest ostatnią myślą, która przyjdzie nam do głowy. Niemniej jednak ułożenie produktów i ich późniejsze przechowywanie ma ogromny wpływ na ich jakość, wartości odżywcze i termin przydatności. 


Każdy wie, że mięso trzymamy w lodówce, mąkę w szafce a żywność, którą chcemy wykorzystać później mrozimy w zamrażarce. Mamy swoje nawyki przechowywania artykułów spożywczych i zawsze trafiają w określone przez nas miejsce. Warto zastanowić się, czy na pewno przechowujemy je w prawidłowo?

Żywność trzymamy zazwyczaj w trzech miejscach:

  • w lodówce,
  • w zamrażarce,
  • poza lodówką.
  

Najcieplej na górze


Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że temperatura w lodówce jest inna na każdym jej poziomie. Górne półki w lodówce mają wyższą temperaturę niż te niżej położone. Temperatura wynosi w tym miejscu około 8 stopni Celsjusza. Co powinniśmy tutaj trzymać?

Przede wszystkim wszelkie produkty mleczne takie jak mleko, kefir, śmietana i jogurty. Za niska temperatura źle zadziała na żywe bakterie, które zapewniają trwałość mlecznym produktom. Poza tym trzymamy tu również przetwory takie jak dżemy czy powidła, a także jedzenie, które wcześniej przygotwaliśmy.

Pamiętajmy jednak, że ugotowane jedzenie nie powinno leżeć dłużej niż trzy - cztery dni, a szczególnie powinniśmy uważać z daniami mięsnymi. Szczelnie zamknięte pudełka z potrawami muszą być schowanie do lodówki maksymalnie w ciągu dwóch - trzech godzin od przygotowania. Im dłużej trzymamy przygotowane jedzenie poza lodówką, tym więcej wartości odżywczych traci i psuje się szybciej - szczególnie w okresie letnim.

Górne półki
są również idealnym miejscem dla ciast, które nie potrzebują bardzo zimnego powietrza, a jedynie schłodzenia.
   

Im niżej tym zimniej 


Temperatura półek umiejscowionych po środku waha się od 4 do 5 stopni Celsjusza. Mieszkają tutaj produkty, których termin ważności nie należy do najdłuższych. Zaliczamy do nich wędliny, kiełbasy, przetwory rybne, twaróg, masło i jajka.

Co prawda wiele lodówek posiada miejsce na jajka na drzwiach lodówki, niemniej jednak ze względu na niezbyt stabilną temperaturę która tam panuje, bezpieczniej trzymać je na środkowych półkach. Dzięki temu będą dobre do spożycia nawet przez miesiąc. Nie zapominajmy, żeby ich nie myć, gdyż utracą swoją naturalną otoczkę ochronną.    

Dolne półki zarezerwuj na mięso


Najzimniejszym miejscem w lodówce jest dolna półka.
Temperatura w tym miejscu dochodzi do maksymalnie 2 stopni Celsjusza. Układamy na niej surowe mięso, ryby oraz owoce morza. Poza tym, że panują w tym miejscu idealne warunki, ułożenie ich na niskim poziomie pozwoli zapobiec wycieknięciu płynu na pozostałe produkty umieszczone w lodówce. Aby nie dopuścić niebezpiecznym bakteriom na rozwój, produkty te należy zużyć lub w ciągu maksymalnie dwóch dni, albo należy je od razu zamrozić.
 

 


Jak przechowywać owoce i warzywa?


Szuflady umiejscowione na samym dole lodówki charakteryzuje wyższa wilgotność oraz temperatura 10 stopni Celsjusza. Tutaj wkładamy warzywa i owoce. Jednakże nie wszystkie lubią zimne otoczenie i powinny być wkładane do lodówki, ale tym zajmiemy się w dalszej części artykułu.

Trzymając w szufladach warzywa rosnące przy ziemi pamiętajmy o tym, że gromadzą one duże ilości azotanów, które w beztlenowych warunkach przekształcają się w azotyny, które mogą nam zaszkodzić. Nie powinniśmy więc zawijać ich w folię. Przykładowo sałatę najlepiej włożyć do osobnego pojemnika i dopiero potem do szuflady w lodówce. Nie trzymajmy jej w zakupionej folii! 

Do dolnych szuflad dobrze jest włożyć również twarde sery. Warunki jakie tu panują sprzyjają ich dojrzewaniu

A co z drzwiami?


Temperatura panująca w półkach na drzwiach lodówki wynosi około 10 stopni Celsjusza. Jest to jednak miejsce, w którym jest ona
 najmniej stabilna ze względu na otwieranie lodówki i łatwy dostęp ciepłego powietrza z zewnątrz. Dlatego trzymamy tutaj produkty, które psują się wolniej - oleje, soki i sosy.
 

 
 

 

Proponowane Towary:

Samsung RB37J5925SS
Lodówki

Samsung RB37J5925SS

2 399 zł 1 999 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Indesit LR6 S1 S
Bosch KGV36KL32
Lodówki

Bosch KGV36KL32

1 599 zł 1 499 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Samsung RB29FSRNDWW
Samsung RB31FERNCSA
Lodówki

Samsung RB31FERNCSA

1 999 zł 1 799 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   

Których produktów nie powinniśmy przechowywać w lodówce?

Złym pomysłem jest wkładanie do lodówki chleba. Szybciej czerstwieje i traci swoje wartości odżywcze. Poza tym niektóre warzywa i owoce również nie lubią niskich temperatur i lepsze warunki otoczenia panują w półkach na zewnątrz lodówki. 

Są to przede wszystkim pomidory, ogórki, cukinia, papryka oraz egzotyczne owoce. Trzymanie ich w zimnych warunkach powoduje, że tracą smak i mogą psuć się szybciej.

Lodówka nie jest też dobrym miejscem dla bananów, co więcej nie powinny one leżeć w pobliżu innych owoców, gdyż wydzielają gaz, który przyspiesza dojrzewanie. 

Dlaczego warto zainwestować w dobrą zamrażarkę?


Zamrażarka jest miejscem, w którym produkty mogą leżeć blisko siebie. Im bardziej wypełniona zamrażarka tym chłodzenie jest wydajniejsze i zużywa mniej prądu.

Warto wybrać taką zamrażarkę, która mrozi w jak najkrótszym okresie czasu. Im szybciej bowiem produkt zostanie zamrożony, tym lepszą będzie miał jakość. Dzieje się tak ze względu na powstające w żywności kryształki lodu, które są mniejsze jeżeli produkt mrozi się szybciej. Woda, która zamarza zwiększa objętość, powodując niszczenie wewnętrznej struktury jedzenia. 

Przydatną funkcją w zamrażarkach jest No Frost, który powoduje, że produkty nie są oszronione






Poniżej 
przedstawiamy kilka wskazówek Tomka Woźniaka dotyczących mrożenia żywności:

Zioła - najlepiej posiekać i spakować w małe pudełko i zamrozić. Dzięki temu świeżość zostanie zachowana na dłużej. Do potraw należy dodawać zanim się rozmrożą.
 
Pomidor - mrozić zmiksowany. Przygotowany sos można później wykorzystać do spaghetti, domowej pizzy lub zapiekanki warzywnej.
 
Banan -  podczas zamrażania czernieje i staje się bardzo słodki i karmelowy. Traci kompletnie gorycz i mączność. Idealny do tarty bananowej, puddingów oraz kremów.
 
Bezpieczeństwo – niektóre produkty warto przemrozić przed podaniem – świeże owoce morza, ryby, to dezynfekuje produkt.
 
Wygoda – ciasto kruche zawsze pod ręką. Dzięki temu gdy wpadną goście możesz z niego szybko przygotować tartę lub kruche ciasteczka. Wystarczy 20 minut.
 
Owoce przez cały rok – maliny, jeżyny, poziomki, czerwona porzeczka. Pakowane zawsze osobno, z oznaczeniem daty.

Jak długo żywność może być przechowywana w zamrażarce?


Mrożenie produktów pozwala nam na wydłużenie ich terminu spożycia. Pamiętajmy jednak, że nawet zamrożone produkty mogą się zepsuć i należy je wykorzystać w określonym czasie. Poniżej przedstawiamy okres czasu przechowywania zamrożonej żywności:

1. Surowe mięso najlepiej trzymać zamrożone przez maksymalnie 3 - 4 miesiące. Mięso, które może dłużej leżeć w zamrażalce to wołowina - psuje się znacznie wolniej niż wieprzowina czy dróbMięso mielone możemy przechowywać w zamrożonym stanie maksymalnie przez 2 miesiące.
 
2. Owoce i warzywa możemy zamrozić nawet na 12 miesięcy. Należy jednak pamiętać, aby wcześniej je oczyścić, osuszyć i usunąć szypułki. Korzeniowe, twarde warzywa najlepiej zużyć do 6 miesięcy od włożenia do zamrażarki. Kupione mrożonki należy wykorzystać według terminu ważności wskazanego przez producenta.
 
3. Dania, które przyrządziliśmy sami można trzymać zamrożone do 6 miesięcy. 


Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?
32 3
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Zgłoś błąd na stronie
Prześlij uwagi
Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij

Ostatnio

dodane artykuły

Magia fotografowania, czyli jaki prezent dla miłośnika zdjęć

Jeśli Twój przyjaciel kocha fotografię i w wolnym czasie robi bardzo dużo zdjęć lub nagrywa filmy, ale ma już dość słabej jakości przestarzałego aparatu czy smartfonu, pomyśl o naprawdę wartościowym prezencie pod choinkę. Sprawdź na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzeń fotograficznych.
Zobacz więcej   

12 pomysłów na jakościowy prezent (powyżej 1000 złotych)

Poszukujesz wartościowego prezentu gwiazdkowego dla swoich bliskich? Nie musisz się ograniczać, jeśli chodzi o budżet? Spraw rodzinie i przyjaciołom prezent, który posłuży im przez lata. 
Zobacz więcej   

15 pomysłów na prezent do 100 zł

W tym roku postanowiłeś obdarować na święta całą rodzinę i wszystkich przyjaciół? Twoi znajomi z pewnością ucieszą się z takiego obrotu sprawy, jednak Twój portfel – niekoniecznie. Aby kupić prezenty wszystkim, o których ciepło myślisz, prawdopodobnie powinieneś obniżyć koszt jednego prezentu.
Zobacz więcej   

Znajdź nas