Data publikacji: 10 czerwca 2016
ARTYKUŁ - AKTUALNOŚCI
polecamy

Dlaczego warto kupić parowar?

Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Poleć znajomemu Drukuj

Prowadzenie zdrowego trybu życia to zasada, której powinien się trzymać każdy z nas. Do takiego wniosku doszła ostatnio Dominika – świeża absolwentka studiów ekonomicznych. Od kilku miesięcy uprawia bieganie, a teraz postanowiła dołożyć do tego odpowiednią dietę. Już wcześniej starała się jeść zdrowo, jednak wciąż jej czegoś brakowało. Ostatnio koleżanka z pracy poleciła jej kupno parowaru. Dlaczego właśnie tego urządzenia?

 

Parowar to sprzęt, który posiada liczne zalety. Zarówno te widoczne, jak i te ukryte.


Zacznijmy jednak od początku. Do tej pory Dominika starała się używać mało oleju i częściej potrawy gotować niż smażyć. Wydawało jej się, że takim sposobem będzie miała wszystko pod kontrolą. Okazuje się jednak, że można przyrządzać potrawy jeszcze zdrowiej. Jak się Dominika dowiedziała, jedne z najważniejszych witamin i minerałów są łatwo rozpuszczalne. Dotyczy to m.in witaminy C, witamin B1, B2,B3,B5,B6,B7,B9/11,B12 oraz witaminy P. Przykładowo, gdy Dominika gotowała brokuły, rozpuszczone witamy wylewała wraz z wodą do zlewu. Na dłuższą metę takie gotowanie nie miało zbyt dużego sensu. I właśnie w takiej sytuacji doskonale sprawdza się parowar. W jego przypadku cenne dla zdrowia wartości odżywcze i smakowe nie zostaną wypłukane, a przeniosą się wprost na nasze talerze. Dzieję się to oczywiście za sprawą znakomitego działania pary wodnej i jej właściwości.


Kolejną sprawą godną uwagi przy parowarze jest fakt, że do obróbki cieplnej nie potrzeba żadnego tłuszczu. Wykorzystywanie jest jedynie działanie pary. Oznacza to, że obiad przygotowany w parowarze będzie miał o wiele mniej kalorii. To dobry znak dla Dominiki i jej męża, któremu ostatnio przybyło kilka kilogramów. Należy też zaznaczyć, że gotowanie na parze to również lepszy smak i wyższa jakość potraw.
 
Następną korzyścią przemawiająca za użytkowaniem parowaru jest znaczna oszczędność czasu i energii. W jego przypadku należy jedynie włączyć urządzenie do prądu, ulokować poszczególne potrawy w odpowiednich pojemnikach i rozkoszować się wolnym czasem. Urządzenie wszystko za nas zrobi. Dominika zwróciła uwagę również na inny fakt – wszystko może się gotować w tym samym czasie. Nie raz zdarzyło się tak, że brakowało jej miejsca na kuchence, by ugotować jeden ze składników obiadu. Teraz już się tak nie zdarzy. Nie można również zapomnieć o fakcie, że parowar nie przypali nam potrawy – czyni go to tym samym znacznie bezpieczniejszym niż garnki czy patelnia. Kto wie, może nawet mąż Dominiki zacznie częściej przygotowywać obiady?
 
W parowarze godna uwagi jest także prosta obsługa sprzętu. Urządzenia te składają się z kilku pojemników i nieskomplikowanego w obsłudze wyświetlacza. Tym samym, bez problemu obsłużą sprzęt i mama i babcia i młodsza siostra Dominiki.
 
Wymieniając zalety parowaru nie sposób nie wspomnieć o prostym sposobie na utrzymanie sprzętu w czystości. Poszczególne pojemniki wystarczy umyć pod bieżącą wodą. Bez dodatku tłuszczu idzie to zdecydowanie szybciej i sprawniej. Co więcej, za każdym, razem uda się doczyścić pojemnik i będzie w pełnej gotowości do przyrządzania następnej potrawy.
 
Korzystanie z parowaru to przede wszystkim zdrowie. Warto się o tym przekonać jak najszybciej.
 
 
 

Proponowane Towary:

Tefal VC 1401
Parowary

Tefal VC 1401

129,99 zł 119,99 zł
Do koszyka
Zobacz więcej   
Tefal Vitacousine Compact VS 4003
Philips HD9140/91
Philips HD9125/00
Philips Daily Collection HD9126/00

FAQ

 

Do czego służą parowary, w których pojemniki są umieszczone koło siebie, a nie jeden nad drugim? Tak skonstruowane sprzęty polecane są w sytuacjach, gdy przyrządzana żywność wytwarza bardzo intensywne zapachy. Dzięki ułożeniu pojemników obok siebie, zapachy te nie będą się przenikać.

 

Co mogę przyrządzać w parowarze? W parowarze można przyrządzać praktycznie wszystko. Bez problemu może być to mięso, ryby, świeże i mrożone warzywa, owoce, ryż oraz kaszę. Co więcej, roztopimy w nim także czekoladę, a na specjalnej tacy przygotujemy sosy. Parowar to także odpowiednie miejsce dla jajek czy zrobienia muffinek.

 

Czy mogę dodać przyprawy do wody w parowarze? Oczywiście. W zależności od przygotowywanej potrawy można dodać m.in. kostkę bulionu, wina (np. do ryby) czy ziół.

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?
22 0
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Zgłoś błąd na stronie
Prześlij uwagi
Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij

Ostatnio

dodane artykuły

Co zabrać ze sobą na festiwal? Sprawdź listę rzeczy, które umilą Ci muzyczny wypad

Małymi krokami zbliża się sezon festiwalowy. Dobrze przygotować się do niego wcześniej. Co zabrać ze sobą na muzyczne wydarzenie? Głośnik oraz  powerbank – sprawdź, czego jeszcze będziesz potrzebować.
Zobacz więcej   

5 typów słuchawek sportowych, dzięki którym pobiegniesz jeszcze szybciej i dalej

Muzyka skutecznie odwraca uwagę od wysiłku fizycznego i pomaga lepiej utrzymać tempo w czasie biegania. Zobacz, którym typem biegacza jesteś (lub niebawem będziesz) i odnajdź typ słuchawek sportowych dla siebie.
Zobacz więcej   

Jak odmienić swoją codzienność? Poznaj 8 sposobów, jak być fit z opaską sportową

Zastanawiasz się, ile codziennie robisz kroków w drodze do pracy? Chcesz sprawdzić swoje tętno podczas treningu lub dowiedzieć się, ile powinieneś ćwiczyć by spalić ulubiony deser? Poznaj zalety opaski sportowej.
Zobacz więcej   

Znajdź nas