Data publikacji: 10 czerwca 2016
ARTYKUŁ - AKTUALNOŚCI
polecamy

Dlaczego warto kupić parowar?

Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Poleć znajomemu Drukuj

Prowadzenie zdrowego trybu życia to zasada, której powinien się trzymać każdy z nas. Do takiego wniosku doszła ostatnio Dominika – świeża absolwentka studiów ekonomicznych. Od kilku miesięcy uprawia bieganie, a teraz postanowiła dołożyć do tego odpowiednią dietę. Już wcześniej starała się jeść zdrowo, jednak wciąż jej czegoś brakowało. Ostatnio koleżanka z pracy poleciła jej kupno parowaru. Dlaczego właśnie tego urządzenia?

 

Parowar to sprzęt, który posiada liczne zalety. Zarówno te widoczne, jak i te ukryte.


Zacznijmy jednak od początku. Do tej pory Dominika starała się używać mało oleju i częściej potrawy gotować niż smażyć. Wydawało jej się, że takim sposobem będzie miała wszystko pod kontrolą. Okazuje się jednak, że można przyrządzać potrawy jeszcze zdrowiej. Jak się Dominika dowiedziała, jedne z najważniejszych witamin i minerałów są łatwo rozpuszczalne. Dotyczy to m.in witaminy C, witamin B1, B2,B3,B5,B6,B7,B9/11,B12 oraz witaminy P. Przykładowo, gdy Dominika gotowała brokuły, rozpuszczone witamy wylewała wraz z wodą do zlewu. Na dłuższą metę takie gotowanie nie miało zbyt dużego sensu. I właśnie w takiej sytuacji doskonale sprawdza się parowar. W jego przypadku cenne dla zdrowia wartości odżywcze i smakowe nie zostaną wypłukane, a przeniosą się wprost na nasze talerze. Dzieję się to oczywiście za sprawą znakomitego działania pary wodnej i jej właściwości.


Kolejną sprawą godną uwagi przy parowarze jest fakt, że do obróbki cieplnej nie potrzeba żadnego tłuszczu. Wykorzystywanie jest jedynie działanie pary. Oznacza to, że obiad przygotowany w parowarze będzie miał o wiele mniej kalorii. To dobry znak dla Dominiki i jej męża, któremu ostatnio przybyło kilka kilogramów. Należy też zaznaczyć, że gotowanie na parze to również lepszy smak i wyższa jakość potraw.
 
Następną korzyścią przemawiająca za użytkowaniem parowaru jest znaczna oszczędność czasu i energii. W jego przypadku należy jedynie włączyć urządzenie do prądu, ulokować poszczególne potrawy w odpowiednich pojemnikach i rozkoszować się wolnym czasem. Urządzenie wszystko za nas zrobi. Dominika zwróciła uwagę również na inny fakt – wszystko może się gotować w tym samym czasie. Nie raz zdarzyło się tak, że brakowało jej miejsca na kuchence, by ugotować jeden ze składników obiadu. Teraz już się tak nie zdarzy. Nie można również zapomnieć o fakcie, że parowar nie przypali nam potrawy – czyni go to tym samym znacznie bezpieczniejszym niż garnki czy patelnia. Kto wie, może nawet mąż Dominiki zacznie częściej przygotowywać obiady?
 
W parowarze godna uwagi jest także prosta obsługa sprzętu. Urządzenia te składają się z kilku pojemników i nieskomplikowanego w obsłudze wyświetlacza. Tym samym, bez problemu obsłużą sprzęt i mama i babcia i młodsza siostra Dominiki.
 
Wymieniając zalety parowaru nie sposób nie wspomnieć o prostym sposobie na utrzymanie sprzętu w czystości. Poszczególne pojemniki wystarczy umyć pod bieżącą wodą. Bez dodatku tłuszczu idzie to zdecydowanie szybciej i sprawniej. Co więcej, za każdym, razem uda się doczyścić pojemnik i będzie w pełnej gotowości do przyrządzania następnej potrawy.
 
Korzystanie z parowaru to przede wszystkim zdrowie. Warto się o tym przekonać jak najszybciej.
 
 
 

Proponowane Towary:

Tefal VC 1401
Philips HD9170/91
Philips HD9140/91
Tefal Vitacousine Compact VS 4003
Philips HD9190/30

FAQ

 

Do czego służą parowary, w których pojemniki są umieszczone koło siebie, a nie jeden nad drugim? Tak skonstruowane sprzęty polecane są w sytuacjach, gdy przyrządzana żywność wytwarza bardzo intensywne zapachy. Dzięki ułożeniu pojemników obok siebie, zapachy te nie będą się przenikać.

 

Co mogę przyrządzać w parowarze? W parowarze można przyrządzać praktycznie wszystko. Bez problemu może być to mięso, ryby, świeże i mrożone warzywa, owoce, ryż oraz kaszę. Co więcej, roztopimy w nim także czekoladę, a na specjalnej tacy przygotujemy sosy. Parowar to także odpowiednie miejsce dla jajek czy zrobienia muffinek.

 

Czy mogę dodać przyprawy do wody w parowarze? Oczywiście. W zależności od przygotowywanej potrawy można dodać m.in. kostkę bulionu, wina (np. do ryby) czy ziół.

Czy ten artykuł był dla Ciebie przydatny?
19 0
Podziel się: Dodaj do Facebooka Wrzuć na Twittera Pinterest Dodaj do Google+
Zgłoś błąd na stronie
Prześlij uwagi
Zobacz inne porady dotyczące wyboru sprzętu
Prezentujemy porady i wskazówki dotyczące tego co wybrać i jak wybrać.
Przejdź na stronę główną porad dotyczących wyboru sprzętu

Pokaż artykuły

według kryteriów
Pokaż wybrane artykuły

Poinformuj

nas o czym powinniśmy napisać Wyślij

Ostatnio

dodane artykuły

Technologiczne trendy na 2017 rok. Co może nas zaskoczyć?

Dalszy rozwój wirtualnej rzeczywistości czy cyfrowi asystenci – oto nowe kierunki, którym warto się bacznie przyglądać w 2017.  Co jeszcze pod względem technologii przyniesie rok 2017?
Zobacz więcej   

Najpopularniejsze świąteczne prezenty na przestrzeni lat. Zajrzyj pod choinkę lat 80. i 90.

Zastanawiałeś się jakie prezenty wręczano sobie z okazji Świąt 30 lat temu? A może sam ze wzruszeniem wspominasz gierkę Wilk i Zając? Zapraszamy w sentymentalną podróż.
Zobacz więcej   

Magia fotografowania, czyli jaki prezent dla miłośnika zdjęć

Jeśli Twój przyjaciel kocha fotografię i w wolnym czasie robi bardzo dużo zdjęć lub nagrywa filmy, ale ma już dość słabej jakości przestarzałego aparatu czy smartfonu, pomyśl o naprawdę wartościowym prezencie pod choinkę. Sprawdź na co zwrócić uwagę przy wyborze urządzeń fotograficznych.
Zobacz więcej   

Znajdź nas